Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Putinova strana nominovala do regionálnych volieb menovca Zelenského

Ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Vidiecke stretnutie ruskej vládnucej strany s voličmi len málokedy vyvoláva celoštátnu pozornosť. Ale presne to sa v stredu stalo, komentuje situáciu Sky News.

Moskva 16. augusta (TASR) - Politická strana ruského prezidenta Vladimira Putina Jednotné Rusko nominovala v stredu do regionálnych volieb v Smolenskej oblasti muža s priezviskom Zelenskij. V stredu o tom informoval portál britskej televízie Sky News.

Vo voľbách začiatkom budúceho roka tak bude kandidovať Alexander Zelenskij, ktorý je už členom jednej mestskej rady v Smolenskej oblasti. Zhodou okolností sa otec ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského volá Olexandr.

Vidiecke stretnutie ruskej vládnucej strany s voličmi len málokedy vyvoláva celoštátnu pozornosť. Ale presne to sa v stredu stalo, komentuje situáciu Sky News. Náhodná zhoda priezvisk ukrajinského prezidenta a ruského lokálneho politika bola neprijateľná pre staršieho voliča. Preto podľa ruských médií žiadal, aby si kandidát zmenil priezvisko alebo aby ho odstránili z kandidátnej listiny.

Rozhorčený volič údajne kričal, že zhoda mien "uráža účastníkov špeciálnej vojenskej operácie (takto Rusi stále nazývajú inváziu na Ukrajine) a vlastencov".

Oblastná pobočka strany Jednotné Rusko zamietla jeho sťažnosť, pretože priezvisko nie je dôvod na stiahnutie z volieb.

"Ten muž nie je zodpovedný za svojich menovcov," vyhlásil predstaviteľ straníckej pobočky v Smolenskej oblasti.