Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Putinovi hlásili poškodenie lode pri útoku, Zelenskyj je armáde vďačný

Ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Zelenskyj sa následne poďakoval vzdušným silám za tento útok na ruskú bojovú loď.

Moskva/Kyjev 26. decembra (TASR) - Ruský minister obrany Sergej Šojgu v utorok oznámil prezidentovi Vladimirovi Putinovi, že Ukrajina zaútočila na prístav Feodosija na Krymskom polostrove a poškodila výsadkovú loď Novočerkassk, informoval hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa poďakoval ukrajinským vzdušným silám za tento úder. TASR prevzala správy z tlačovej agentúry AFP.

Ukrajinské ozbrojené sily už skôr uviedli, že ich vzdušné sily zničili výsadkovú loď Novočerkassk ruského námorníctva v prístave na východe Krymského polostrova. Ten Rusko v rozpore s medzinárodným právom anektovalo od Ukrajiny v roku 2014.

"Dnes minister obrany Šojgu (Putinovi) oznámil útok, ktorý Ukrajinci podnikli na Feodosiju, a škody na našej veľkej výsadkovej lodi. Bola to veľmi podrobná správa," povedal novinárom hovorca ruského prezidenta Peskov.

Ukrajinské ministerstvo obrany predtým na sociálnej sieti X napísalo, že "výsadková loď Novočerkassk vo Feodosiji bola dnes v noci zničená". Ministerstvo zverejnilo aj fotografiu bez uvedenia zdroja, ktorá zachytávala plamene a dym v noci v prístave.

"Ukrajinské vzdušné sily odviedli vynikajúcu prácu. Krym je Ukrajina. Pre flotilu okupanta tam nie je miesto," dodalo v príspevku ministerstvo.

Ukrajinské vzdušné sily uviedli, že loď podľa ich podozrení prevážala útočné drony.

Ukrajinský prezident Zelenskyj sa následne poďakoval vzdušným silám za tento útok na ruskú bojovú loď. V posmešnom príspevku na sociálnych sieťach naznačil, že plavidlo sa potopilo.

"Som vďačný našim vzdušným silám za pôsobivé doplnenie ruskej čiernomorskej flotily nachádzajúcej sa pod hladinou o ďalšie plavidlo. Okupanti nebudú mať na Ukrajine jediné pokojné miesto," napísal Zelenskyj.