Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 26. máj 2024Meniny má Dušan
< sekcia Zahraničie

PZ RE chce platformu pre dialóg s ruskou demokratickou opozíciou

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Utorňajšie verejné stretnutie so skupinou zástupcov ruských demokratických opozičných síl sa konalo na okraj jesenného plenárneho zasadnutia PZ RE v Štrasburgu.

Brusel/Štrasburg 10. októbra (TASR) - Parlamentné zhromaždenie Rady Európy (PZ RE) v utorok oznámilo úmysel vytvoriť kontaktnú platformu pre dialóg s predstaviteľmi ruských demokratických opozičných síl, ktorí vyznávajú hodnoty Rady Európy (RE), plne rešpektujú územnú celistvosť Ukrajiny a odsudzujú ruskú útočnú vojnu. Informuje o tom spravodajca TASR.

Utorňajšie verejné stretnutie so skupinou zástupcov ruských demokratických opozičných síl sa konalo na okraj jesenného plenárneho zasadnutia PZ RE v Štrasburgu.

Predseda PZ RE Tiny Kox v správe pre médiá spresnil, že nová platforma pomôže vypracovať návrhy a generovať nápady pre budúcu demokratickú transformáciu Ruska, "a to takým spôsobom, že táto krajina už nebude predstavovať hrozbu pre svojich susedov a medzinárodné právo, ako ani pre svojich občanov".

Podľa jeho slov je konečným spoločným cieľom dosiahnuť udržateľný mier pre Ukrajinu, obnoviť jej územnú celistvosť a zabezpečiť plnú zodpovednosť Ruska za spáchané vojnové zločiny a agresiu.

Kox zdôraznil, že kontaktná platforma s demokratickými opozičnými silami by zároveň vyslala signál tým odvážnym Rusom, ktorí vyznávajú hodnoty Rady Európy, že nie sú opustení a môžu počítať s podporou PZ RE.

Účastníci utorňajšieho stretnutia, členovia výborov PZ RE pre politické záležitosti, právne záležitosti, ľudské práva a migráciu, si vypočuli názory predsedníčky Nadácie Slobodné Rusko Natalie Arnovej, predsedu organizácie Za slobodné Rusko a bývalého poslanca Štátnej dumy Gennadija Gudkova, členov ruského protivojnového výboru "Projekt Pravé Rusko" Sergeja Gurieva a Sergeja Alexašenka, manželky uväzneného vodcu ruskej opozície Vladimira Kara-Murzu Jevgenije Kara-Murzovej, člena Nadácia Slobodné Rusko Vladimira Milova, politologičky, akademičky a komentátorky Jekateriny Šulmanovej a prostredníctvom videa aj názor Michaila Chodorkovského z Ruského protivojnového výboru.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)