Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Rusopulos: Parlamentné voľby v Bielorusku sú výsmechom demokracie

Bieloruský prezident Alexander Lukašenko (vpravo) dáva kyticu kvetov členke volebnej komisie pred hlasovaním v celoštátnych voľbách vo volebnej miestnosti v Minsku 25. februára 2024. Foto: TASR/AP

Šéf Parlamentného zhromaždenia Rady Európy zároveň vyzval vládu v Minsku na okamžité a bezpodmienečné prepustenie všetkých politických väzňov, na ich rehabilitáciu a zastavenie represií.

Brusel/Štrasburg 26. februára (TASR) - Za situácie, keď je v Bielorusku obmedzovaná sloboda prejavu a zhromažďovania, nemôže byť reč o slobodných a spravodlivých voľbách. V súvislosti s nedeľňajšími parlamentnými voľbami v Bielorusku to v pondelok uviedol predseda Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) Theodoros Rusopulos.

Vo vyhlásení pre médiá zdôraznil, že slobodné a spravodlivé voľby nemožno uskutočniť v takej krajine, kde sa likvidujú opozičné strany, kde sú perzekvovaní ich vodcovia, kde sa nerešpektuje sloboda médií a kde nie je povolené ani žiadne nezávislé monitorovanie volieb, informuje spravodajca TASR.

"Ignorovanie medzinárodných záväzkov a povinností vyplývajúcich z medzinárodného práva, znásobené represie a úplná absencia akéhokoľvek dôveryhodného monitorovania volieb tvorili pozadie týchto takzvaných volieb. Za takýchto okolností možno konštatovať, že tieto voľby sú výsmechom demokracie a nemajú žiadnu demokratickú legitimitu," odkázal Rusopulos.

Šéf PZ RE zároveň vyzval vládu v Minsku na okamžité a bezpodmienečné prepustenie všetkých politických väzňov, na ich rehabilitáciu a zastavenie represií. "PZ RE bude pokračovať vo svojom úsilí podporovať bieloruské demokratické sily," zdôraznil.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)