Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Rada EÚ odsúhlasila dočasné obchodné opatrenia v prospech Ukrajiny

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa dokumentu prijatého Radou ministrov by tieto opatrenia mali nadobudnúť účinnosť do konca septembra a budú sa uplatňovať po dobu troch rokov.

Brusel 17. júla (TASR) - Členské krajiny Európskej únie sa dnes v Bruseli dohodli na prijatí súboru dočasných autonómnych obchodných opatrení v prospech Ukrajiny. Dohodu schválili európski šéfovia diplomacií na zasadnutí Rady EÚ pre zahraničné záležitosti.

Podľa dokumentu prijatého Radou ministrov by tieto opatrenia mali nadobudnúť účinnosť do konca septembra a budú sa uplatňovať po dobu troch rokov.

"Dnešným rozhodnutím povolíme, aby sa do EÚ vyvážalo viac ukrajinských výrobkov. Našou povinnosťou je podporovať Ukrajinu a posilňovať naše vzájomné hospodárske a politické väzby, aj vzhľadom na pretrvávajúci konflikt na ukrajinskom území," uviedol minister zahraničných vecí Estónska Sven Mikser v mene Rady EÚ. Estónsko v súčasnosti predsedá Rade EÚ.

Návrh EÚ má za cieľ zlepšiť prístup ukrajinských vývozcov na trh Únie vzhľadom na zložitú hospodársku situáciu tejto krajiny a na snahy Kyjeva realizovať hospodárske reformy.

Dnes odsúhlasená dohoda dopĺňa ustanovenia o obchode, ktoré platia v rámci asociačnej dohody EÚ - Ukrajina. Tie sa dočasne uplatňujú od 1. januára 2016 a oficiálne vstúpia do platnosti 1. septembra 2017.

Text dnešnej dohody o dočasných autonómnych obchodných opatreniach vstúpi do platnosti po jeho podpísaní predstaviteľmi Európskeho parlamentu v septembri a po zverejnení v Úradnom vestníku EÚ.