Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Rada EÚ podporila väčšiu ochranu viac ako 120 miliónov dovolenkárov

Věra Jourová počas vypočutia v EP. Foto: TASR/AP

Európsky parlament bude o tejto medziinštitucionálnej dohode hlasovať na plenárnom zasadnutí v júni.

Brusel 28. mája (TASR) - Rada EÚ pre konkurencieschopnosť na svojom dnešnom zasadnutí v Bruseli dosiahla politickú dohodu o nových predpisoch, ktoré prinesú ochranu dovolenkujúcim Európanom s komplexnými službami zodpovedajúcimi rýchlosti digitálneho veku.

Eurokomisárka pre spravodlivosť, spotrebiteľov a rodovú rovnosť Věra Jourová v tejto súvislosti uviedla, že tí, ktorí plánujú svoje dovolenky, by nemali mať strach z nedostatočnej právnej ochrany.

"Nové pravidlá EÚ čoskoro pokryjú viac ako 120 miliónov turistov, ktorí si zabezpečujú cestovanie cez internet. Prispôsobili sme pravidlá o cestovných balíčkoch pre digitálny vek," upozornila Jourová. Podľa jej slov budú dovolenkári kupujúci si svoj pobyt on-line jasne vedieť, čo si kupujú a aké sú ich práva v prípade, že sa počas dovolenky prihodí niečo nečakané.

Komisárka spresnila, že nové pravidlá zároveň podporia odvetvie cestovného ruchu, ktoré bude mať prospech z menšej administratívnej záťaže, ľahších cezhraničných transakcií a väčšej právnej istoty.

Nové predpisy rozšíria ochranu dovolenkárov pokrytú smernicou o dovolenkových balíkoch z roku 1990 nielen v oblasti tradičných balíkov služieb pre dovolenkové pobyty, čiže cez cestovné kancelárie. Sú aj zárukou jasnej ochrany pre približne 120 miliónov cestujúcich, ktorí volia kombinované formy cestovania, keď si cez internet objednajú letenky, hotelové bývanie či prenájom auta.

Európsky parlament bude o tejto medziinštitucionálnej dohode hlasovať na plenárnom zasadnutí v júni. Rada EÚ by potom mala oficiálne schváliť dohodnutý text na svojom septembrovom alebo októbrovom zasadnutí. Po uverejnení nových predpisov v Úradnom vestníku EÚ na jeseň tohto roku budú mať členské štáty dva roky na zavedenie nových pravidiel do svojej legislatívy. Obchodníci sa budú musieť prispôsobiť novým pravidlám v priebehu šiestich mesiacov.