Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Rada Európy a lídri EÚ odsúdili nedeľňajší atentát v Ankare

Generálny tajomník Rady Európy Thorbjörn Jagland Foto: TASR/AP

Očakáva sa, že stanovisko k teroristickému útoku v Ankare prijmú aj ministri zahraničných vecí EÚ, ktorí zasadajú dnes v Bruseli.

Brusel/Štrasburg 14. marca (TASR) - Rada Európy (RE) a viacerí lídri členských krajín Európskej únie prejavili dnes solidaritu z Tureckom a odsúdili nedeľňajší atentát v Ankare, ktorý si podľa posledných správ vyžiadal najmenej 37 obetí na životoch a 125 zranených.

Generálny tajomník RE Thorbjörn Jagland v oficiálnom komuniké uviedol, že takéto "nemilosrdné" teroristické útoky predstavujú útoky proti európskym hodnotám a záujmom nás všetkých.

Aj Parlamentné zhromaždenie RE dôrazne odsúdilo vražedný útok v tureckej metropole. "Nové prejavy násilia páchané na nevinných ľuďoch nemôžu byť ničím odôvodnené," vyhlásil nový predseda tohto orgánu Pedro Agramunt.

Agramunt, ktorého dnes v Bruseli prijme predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker zdôraznil, že jednou z priorít jeho funkčného obdobia na čele Parlamentného zhromaždenia RE bude podporovať členské štáty RE v ich úsilí bojovať proti terorizmu.

"Naše spoločné hodnoty a zásady - ľudské práva, demokracia a právny štát - sú našou najlepšou obranou proti tejto metle", odkázal Agramunt na adresu terorizmu.

Francúzsky prezident Francois Hollande ešte v nedeľu večer, krátko po správe o výbuchu bomby v Ankare, do Turecka odkázal, že "Francúzsko stojí po boku Turecka, aby spolu pokračovali v boji proti terorizmu, ktorý zasahuje všade a proti ktorému treba bojovať s väčším dôrazom".

Taliansky premiér Matteo Renzi vyjadril najvyšším lídrom Turecka hlboký zármutok a odsúdil "hororový" útok v Ankare.

"Teroristi to musia dobre pochopiť: bez ohľadu na to, aká krvavá je ich nenávisť, nepodarí sa im nás destabilizovať," odkázal Renzi a dodal, že protiútok a odsúdenie medzinárodného spoločenstva bude "pevné, jednotné a rozhodné".

Očakáva sa, že stanovisko k teroristickému útoku v Ankare prijmú aj ministri zahraničných vecí EÚ, ktorí zasadajú dnes v Bruseli.