Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Rada Európy: Debatám o utečencoch dominujú najmä pravicoví populisti

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Komisár pre ľudské práva Rady Európy Nils Muižnieks uviedol, že je znepokojujúce, že predstavitelia ostatných politických strán sa len málokedy odvážia prehovoriť na tému migrácie v Európe.

Brusel/Štrasburg 12. októbra (TASR) - Pravicoví populisti dominujú debatám o utečencoch v Európe. Informoval komisár pre ľudské práva Rady Európy (RE) Nils Muižnieks.

Belgická televízna stanica RTBF dnes pripomenula, že Muižnieks v rozhovore pre regionálne francúzske periodikum Les Dernieres Nouvelles d'Alsace uviedol, že je znepokojujúce, že predstavitelia ostatných politických strán sa len málokedy odvážia prehovoriť na tému migrácie v Európe.

"Kde sú hlasy sociálnych demokratov, liberálov a centristov?" opýtal sa v tejto súvislosti Muižnieks.

Komisár zdôraznil, že kým sa nemecká kancelárka Angela Merkelová osobne zapojila do diskusií o utečeneckej kríze, "sotva počul" iný názor politikov. Vzhľadom na to, že všetci ostatní politici "sú tichí", pravicoví populisti boli schopní určiť smer debát o utečencoch a "zamoriť" ich svojimi názormi.

Muižnieks upozornil, že pravicoví populisti často kladú správne otázky, ale neponúkajú žiadne odpovede, ktoré by boli v súlade s ľudskými právami.

Povinnosťou komisára pre ľudské práva RE je skúmať situáciu v tejto oblasti vo všetkých 47 členských krajinách tejto celoeurópskej organizácie.