Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Rada Európy v pravidelnej správe kritizuje Česko za segregáciu Rómov

Ilustračné foto Foto: TASR

Na druhej strane ocenila prijatie zákona proti diskriminácii.

Praha 13. októbra (TASR) - Českej republike sa stále nepodarilo odstrániť segregáciu rómskych detí v školách - aj napriek stratégii na integráciu tam stále existuje množstvo vzdelávacích inštitúcií určených "iba pre Rómov", kde sa vyučuje podľa redukovaných osnov. Uvádza sa to v dnes zverejnenej pravidelnej správe Rady Európy, z ktorej citoval spravodajský server Novinky.cz.

Autori tohto dokumentu okrem kritiky však Prahu aj ocenili: okrem iného za prijatie zákona proti diskriminácii či za to, že sa tamojším úradom darí bojovať proti extrémistom.

"Síce existujú pozitívne vývojové trendy, napríklad prijatie antidiskriminačných zákonov a stratégií, obavy však pretrvávajú - okrem iného i kvôli nedostatku právomocí verejného ochrancu práv na účinné potieranie rasovej diskriminácie a na riešenie pretrvávajúcich problémov segregácie rómskych detí vo vzdelávaní a v prístupe k bývaniu," uviedol predseda Európskej komisie proti rasizmu a intolerancii (ECRI) Christian Ahlund.

Špeciálny útvar Rady Európy, ktorý daný dokument vypracoval, ďalej konštatuje, že i v prejavoch českých politikov stále badať protirómske výroky. V ostatnom čase pribúdajú tiež v ČR nenávistné výroky na adresu prisťahovalcov a moslimov.

Podľa komisie česká polícia často rezignuje na svoje povinnosti voči rečníkom podnecujúcim nenávisť voči národu, rase či etnickej skupine s tým, že často ani nezačnú v tejto veci trestné stíhanie.

Správa si všíma situáciu v Česku za uplynulých päť rokov od roku 2009. Zmieňuje sa tiež o množstve protirómskych demonštrácií, ktoré tam v roku 2013 zorganizovali extrémistické pravicové skupiny.

Komisia v rámci tejto štúdie dala Prahe sériu odporúčaní, ktorých plnenie vyhodnotí v nasledujúcich rokoch, píšu Novinky.

Orgán RE napríklad apeloval na zavedenie jedného povinného roka bezplatnej predškolskej výchovy pred nástupom do základnej školy, a to pre všetky deti. Toto opatrenie by podľa ECRI malo pomôcť najmä rómskym žiakom. Podľa štatistík totiž navštevuje v Českej republike predškolské zariadenia menej než 30 percent rómskych detí - v porovnaní s 80 percentami nerómskej populácie.

Česká vláda by tiež na základe týchto odporúčaní mala urýchlene pripraviť zákon o sociálnom bývaní, ktorým by sa zabránilo existencii ubytovní, kde sa ponúka podradné ubytovanie za vysoké sumy.