Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Rada Európy odsúdila USA za popravu väzňa

Generálny tajomník Rady Európy Thorbjörn Jagland vyjadril rozčarovanie nad tým, že Najvyšší súd Spojených štátov nezabránil poprave mentálne zaostalého väzňa.

Štrasburg/Brusel 14. augusta (TASR) - Generálny tajomník Rady Európy Thorbjörn Jagland dnes v stanovisku pre médiá odsúdil popravu Marvina Wilsona v Texase a vyjadril rozčarovanie nad tým, že Najvyšší súd Spojených štátov nezabránil poprave mentálne zaostalého väzňa.

"Používanie trestu smrti je neprípustné za všetkých okolností, obzvlášť ak sa uplatňuje v prípade mladistvých, starých ľudí alebo osôb s mentálnymi poruchami," uviedol Jagland.

Jagland upozornil, že to bol aj prípad Marvina Wilsona z Texasu, ktorého popravili minulý utorok pre obvinenie z vraždy aj napriek tomu, že psychologické vyšetrenie dokázalo, že Wilson mal zníženú inteligenciu, keď mu namerali inteligenčný kvocient na úrovni 61 bodov, čiže pod úrovňou mentálnej retardácie.

"Odsudzujem túto popravu a som rozčarovaný, že Najvyšší súd Spojených štátov nezakročil a nezabránil výkonu tejto popravy," vyhlásil Jagland. A upozornil, že americký Najvyšší súd prijal v roku 2002 rozhodnutie, že trest smrti pre mentálne retardované osoby je "krutým a neadekvátnym" trestom.

"Vyzývam Spojené štáty, ktoré majú štatút pozorovateľa pri Rade Európy, aby pozastavili výkon trestu smrti a pridružili sa k narastajúcemu počtu krajín, ktoré sa rozhodli pre definitívne zrušenie hrdelného trestu," uviedol Jagland.