Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Rada Európy privítala prepustenie azerbajdžanského opozičného lídra

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Prepustený Mammadov (48) je jedným z vodcov Republikánskej alternatívnej strany a v roku 2013 sa o ňom hovorilo ako o možnom kandidátovi na azerbajdžanského prezidenta.

Brusel/Štrasburg 13. augusta (TASR) - Generálny tajomník Rady Európy (RE) Thorbjörn Jagland privítal rozhodnutie azerbajdžanského súdu, ktorý v pondelok nariadil prepustenie väzneného opozičného lídra Ilgara Mammadova.

"Správy, že odvolací súd v meste Šaki v Azerbajdžane dnes nariadil prepustenie prominentného ochrancu ľudských práv Ilgara Mammadova, po viac ako piatich rokoch väzenia, treba privítať," uviedol Jagland, podľa ktorého Rada Európy nemôže akceptovať zadržiavanie politických väzňov.

Mammadov (48) je jedným z vodcov Republikánskej alternatívnej strany a v roku 2013 sa o ňom hovorilo ako o možnom kandidátovi na azerbajdžanského prezidenta. Ešte pred začiatkom volebnej kampane ho však úrady zatkli a neskôr odsúdili na sedem rokov väzenia pre obvinenia z podnecovania masových nepokojov. EÚ, USA a Parlamentné zhromaždenie Rady Európy tento krok označili za politicky motivovaný.

Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) v máji 2014 vo svojom rozsudku uviedol, že pri Mammadovom zatknutí a odsúdení zodpovedné orgány v Azerbajdžane porušili niekoľko základných ustanovení o ľudských právach. V decembri 2017 Výbor ministrov Rady Európy začal proti Azerbajdžanu konanie pre nedodržanie rozsudku ESĽP.

Spravodajca TASR Jaromír Novak