Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Rada Európy odsudzuje ruský zákon o zamedzení propagácie homosexuality

Foto: TASR/AP

Pred dvoma dňami rovnaké odmietavé stanovisko voči návrhu tohto zákona vydala aj šéfka európskej diplomacie Catherine Ashtonová.

Štrasburg/Brusel 1. februára (TASR) - Spravodajca Rady Európy pre Rusko, švajčiarsky poslanec Andreas Gross dnes vyjadril obavy v súvislosti so zákonom, ktorý minulý piatok schválila ruská Štátna duma a ktorý má zamedziť propagovaniu homosexuality medzi mládežou.

Gross v liste pre Parlamentné zhromaždenie Rady Európy (PZ RE) uviedol, že zákon o zákaze propagovania homosexuality medzi mladými, ktorý poslanci Dumy podporili v prvom čítaní, vytvára predpoklady pre nárast diskriminácie voči lesbičkám, homosexuálom, bisexuálom a transsexuálom, ktorým obmedzuje ich právo na slobodu prejavu, zhromažďovanie a organizovanie sa.

"Členovia Dumy si musia spomenúť, že Európsky súd pre ľudské práva vo svojom rozsudku z roku 2010 v prípade Alexejev proti Rusku, jasne určil, že z práv, ktoré vyplývajú z Európskeho dohovoru o ľudských právach, by sa mali tešiť všetci občania Ruska, bez akejkoľvek diskriminácie na základe ich sexuálnej orientácie," uviedol Gross vo svojom stanovisku.

Poslanec Gross je bývalým spravodajcom PZ RE pre práva členov sexuálnych menšín.

Podľa spravodajcu zákon, ktorý prijala Duma, môže viesť k diskriminácii státisícov občanov Ruska. Týmto zákonom Duma prejavila odmietanie sociálneho pokroku, čím sa podľa ruskí poslanci pripojili k tým, ktorí v minulosti obhajovali otroctvo alebo bránili ženám v účasti na volebnom procese.

Gross vyzval ruských poslancov, aby v druhom čítaní nepodporili návrh predmetného federálneho zákona.

Pred dvoma dňami rovnaké odmietavé stanovisko voči návrhu tohto zákona vydala aj šéfka európskej diplomacie Catherine Ashtonová.

Rada Európy a jej členské štáty sú signatármi Európskeho dohovoru o ľudských právach, v rámci ktorého sú chránené práva sexuálnych menšín. Rusko tento dohovor podpísalo v roku 1998.