Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Rada Európy žiada Rusko o prepustenie väznenej ukrajinskej poslankyne

Ilustračné foto Foto: TASR

Ruské úrady obviňujú Savčenkovú z toho, že je zodpovedná za smrť dvoch ruských novinárov - Igora Korneľuka a Antona Vološina -, ktorí informovali o dianí na východe Ukrajiny.

Brusel/Štrasburg 21. januára (TASR) - Predsedníčka Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) Anne Brasseurová vyzvala dnes predsedu ruskej Štátnej dumy Sergeja Naryškina, aby pomohol pri oslobodení a prepustení zadržanej ukrajinskej pilotky Nadije Savčenkovej.

Brasseurová upozornila, že ide o urgentnú záležitosť, lebo 33-ročná Savčenková by mala byť ako súčasť ukrajinskej delegácie prítomná na otvorení januárového zasadnutia PZ RE, ktoré sa uskutoční 26. januára.

Šéfka PZ RE zaslala v tejto súvislosti list Naryškinovi, v ktorom upozornila, že Savčenkovej zdravotný stav sa zásluhou protestnej hladovky, ktorú drží už piaty týždeň, dostal do kritickej fázy. Brasseurová upozornila, že dohody z Minska, ktoré podpísali Rusko a Ukrajina, umožňujú "okamžité prepustenie všetkých rukojemníkov a ilegálne držaných osôb".

"Vyzývam Vás, aby ste spolu s príslušnými úradmi prijali potrebné opatrenia a v súlade s dohodami z Minska alebo z humanitárnych či iných dôvodov zabezpečili jej naliehavé prepustenie," napísala Brasseurová v liste Naryškinovi.

Šéfka PZ RE pripomenula, že Savčenková bola zvolená do ukrajinského parlamentu a je navyše členkou ukrajinskej delegácie pre Parlamentné zhromaždenie Rady Európy.

Ruské úrady obviňujú Savčenkovú z toho, že je zodpovedná za smrť dvoch ruských novinárov - Igora Korneľuka a Antona Vološina -, ktorí informovali o dianí na východe Ukrajiny. Údajne ukrajinským vládnym silám prezradila z ruskej štátnej televízie ich pozíciu a oni potom zahynuli pri následnom mínometnom ostreľovaní miesta, kde sa nachádzali.

Na druhý deň po tomto incidente sa Savčenková dostala do rúk proruských povstalcov a tí ju odovzdali ruskej strane. Z väzby ju bez vedomia a prítomnosti právnika presunuli do psychiatrického zariadenia a potom späť do väzenia.

Savčenková začala s protestnou hladovkou 13. decembra. Odmieta ponúkané jedlo, prijíma iba teplé nápoje.