Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Rada Európy upozornila na eróziu slobody tlače a hrozby voči novinárom

Ilustračná foto. Foto: TASR/AP

V roku 2021 zostalo nepotrestaných 26 útokov na novinárov a 56 novinárov bolo odsúdených na pobyt vo väzení.

Brusel/Štrasburg 27. apríla (TASR) - Generálna tajomníčka Rady Európy (RE) Marija Pejčinovičová Buričová vyjadrila v stredu ľútosť nad "eróziou" slobody tlače v Európe a znepokojenie z rýchlo rastúcich hrozieb voči novinárom. Informuje o tom spravodajca TASR s odkazom na správu 15 partnerských organizácií Platformy pre posilnenie ochrany a bezpečnosti novinárov v rámci Rady Európy.

Rada Európy uviedla, že počet upozornení nahlásených tejto platforme v súvislosti s vážnymi hrozbami pre slobodu tlače v členských štátoch tejto organizácie vzrástol z 200 v roku 2020 na 282 v roku 2021, čo predstavuje nárast o 41 percent.

Pejčinovičová Buričová poukázala najmä na to, že novinári sa nedávno stali terčom útokov ruskej armády počas invázie na Ukrajine, pri ktorej mnohí z nich prišli o život. Pripomenula vládam členských krajín RE, že musia podniknúť kroky na ochranu novinárov, a to aj v čase vojny.

"Sloboda prejavu a sloboda tlače dnes v Európe čelia mnohým prekážkam. Hoci v niektorých krajinách dochádza k čiastočným zlepšeniam, všeobecným trendom je narúšať tieto slobody. V týchto krízových časoch, poznačených stále prítomnou pandémiou ochorenia COVID-19 a ničivou vojnou na Ukrajine, musíme zintenzívniť úsilie na obranu životne dôležitých princípov našich demokracií, ktorými sú sloboda prejavu a nezávislosť tlače," uviedla generálna tajomníčka v správe pre médiá.

Dodala, že vlani zomrelo počas výkonu svojej profesie v Európe šesť novinárov, z ktorých štyria boli úmyselne napadnutí.

Rada Európy upozornila aj na 82 prípadov útokov na bezpečnosť a fyzickú integritu novinárov, najmä počas protestov proti opatreniam zavedeným v rámci boja proti pandémii koronavírusu, čo predstavuje medziročný nárast prípadov o 51 percent.

V roku 2021 zostalo nepotrestaných 26 útokov na novinárov a 56 novinárov bolo odsúdených na pobyt vo väzení.

Správa, na ktorú sa odvoláva RE, ďalej poukazuje na zvyšujúci sa počet prípadov súdneho zastrašovania novinárov s narastajúcim využívaním právnych konaní za ohováranie s cieľom umlčať kritické médiá.

Partneri platformy pre posilnenie ochrany a bezpečnosti novinárov vyjadrili ľútosť, že členské štáty Rady Európy reagovali len na tretinu upozornení týkajúcich sa ohrozovania novinárov, ktoré boli na tejto platforme zverejnené v roku 2021.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)