Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 30. máj 2024Meniny má Ferdinand
< sekcia Zahraničie

Rada Európy udelí 30.septembra prvú Cenu Václava Havla za ľudské práva

Václav Havel Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Meno víťaza, ktorý zároveň získa aj odmenu v hodnote 60.000 eur, oznámi predseda PZ RE Jean-Claude Mignon.

Brusel/Štrasburg 26. septembra (TASR) - Prvú Cenu Václava Havla za ľudské práva udelia 30. septembra na slávnostnom ceremoniáli počas otvorenia jesenného plenárneho zasadnutia Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE). Termín odovzdania zverejnila RE v dnešnom vyhlásení.

Porota deň pred udelením ceny uskutoční konečný výber spomedzi troch kandidátov zahrnutých do užšieho výberu spomedzi 27 nominácií. Meno víťaza, ktorý zároveň získa aj odmenu v hodnote 60.000 eur, oznámi predseda PZ RE Jean-Claude Mignon.

Do užšieho výberu sa dostali bieloruský aktivista za ľudské práva Ales Biaľacki, Združenie gruzínskych mladých právnikov a čínska organizácia Rights Defence Network, ktorá sa skladá z aktivistov, novinárov, právnikov, spisovateľov a disidentov zbierajúcich a zdieľajúcich cez internet informácie o stave ľudských práv v Číne.

Cenu Václava Havla za ľudské práva bude odteraz každoročne udeľovať Parlamentné zhromaždenie Rady Európy, v spolupráci s Knižnicou Václava Havla a Nadáciou Charty 77, za mimoriadne aktivity organizácií a predstaviteľov občianskej spoločnosti v oblasti ochrany ľudských práv v Európe i mimo nej.

Na pondelňajšom slávnostnom odovzdávaní, ktoré bude vysielané cez internet, vystúpi prostredníctvom videozáznamu aj vdova po bývalom českom prezidentovi Dagmar Havlová.