Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Rada Európy skúma prácu vyšetrovateľov vlaňajšej drámy v Odese

Thorbjörn Jagland, archívne foto Foto: TASR/AP

Generálna prokuratúra Ukrajiny poskytla expertom požadované informácie týkajúce sa vyšetrovania zo strany rôznych subjektov.

Štrasburg 30. apríla (TASR) - Rada Európy (RE) dnes oznámila, že jej medzinárodná komisia poradcov s blížiacim sa termínom prvého výročia tragických udalostí v Odese z 2. mája 2014 poskytla správu o svojej činnosti týkajúcej sa vyšetrovania tohto incidentu zo strany ukrajinských orgánov.

Poradnú komisiu zriadil generálny tajomník Rady Európy Thorbjörn Jagland s pôvodným mandátom preskúmať vyšetrovanie násilných incidentov počas demonštrácií na Námestí nezávislosti v Kyjeve, známom ako Majdan. V septembri 2014 ukrajinská vláda v liste zaslanom generálnemu tajomníkovi RE potvrdila svoj súhlas s tým, že do mandátu medzinárodnej komisie odborníkov môžu byť zahrnuté aj násilné udalosti z 2. mája 2014 v Odese.

V septembri 2014 členovia komisie naznačili, že začnú skúmať prácu domácich orgánov vyšetrujúcich udalosti v Odese, len čo ukončia správu o Majdane. To sa stalo koncom marca tohto roku.

Už od februára 2015 začali členovia poradnej komisie zhromažďovať informácie o doteraz vykonanom vyšetrovaní. Generálna prokuratúra Ukrajiny poskytla expertom požadované informácie týkajúce sa vyšetrovania zo strany rôznych subjektov.

V priebehu apríla medzinárodná komisia poradcov kládla cielené a podrobné písomné otázky hlavným vyšetrujúcim orgánom, najmä generálnej prokuratúre, ministerstvu vnútra a Ukrajinskej bezpečnostnej službe. Žiadosti o zaslanie podrobných informácií boli zaslané tiež parlamentnému komisárovi pre ľudské práva, dočasnej vyšetrovacej komisii, ako aj orgánom mestskej samosprávy v Odese.

Členovia komisie oznámili, že po zhromaždení odpovedí od všetkých príslušných orgánov bude začiatkom júna nasledovať séria stretnutí so zástupcami uvedených úradov a ďalších zainteresovaných strán v Kyjeve aj Odese.

Ďalšie kolo písomných žiadostí a rovnako aj priame vypočúvania sa uskutočnia v priebehu leta.

Medzinárodná komisia poradcov dúfa, že s plnou spoluprácou zo strany ukrajinských orgánov a s podporou Rady Európy dokáže splniť očakávania a najneskôr na jeseň tohto roku poskytne podrobnú správu o vyšetrovaní tragických udalostí z Odesy.

Násilné zrážky medzi proukrajinskými a proruskými skupinami z 2. júna 2014 v uliciach Odesy vyústili do veľkých potýčok pri Dome odborov v centre mesta. Následný požiar budovy mal za následok smrť 42 proruských aktivistov, ďalších šesť ľudí zomrelo počas bitiek na ulici. Išlo o najkrvavejšie občianske nepokoje v Odese od roku 1918.