Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Rada Európy vyzvala na rýchle vyšetrenie vraždy ruského novinára

Arkadij Babčenko, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Babčenko bol zavraždený v utorok večer na schodišti bytového domu v Kyjeve, kde s rodinou býval. Vrah ho niekoľkokrát odzadu strelil do chrbta.

Brusel/Kyjev/Moskva 30. mája (TASR) - Rada Európy vyzvala v stredu na rýchle vyšetrenie vraždy ruského novinára Arkadija Babčenka. Uvádza sa to v tweete hovorcu generálneho tajomníka Rady Európy Daniela Holtgena.

"Na Ukrajine a v Rusku na novinárov útočia a zatýkajú ich so znepokojujúcou rýchlosťou. Vražda Arkadija Babčenka musí byť rýchlo a v plnom rozsahu vyšetrená," uviedol Holtgen.

Babčenko bol zavraždený v utorok večer na schodišti bytového domu v Kyjeve, kde s rodinou býval. Vrah ho niekoľkokrát odzadu strelil do chrbta. Zraneného novinára našla na prahu bytu jeho manželka, ktorá mu privolala lekársku pomoc. Babčenko svojim zraneniam podľahol počas prevozu do nemocnice.

Ukrajinská polícia prípad vyšetruje ako úmyselnú vraždu, pričom skúma niekoľko motívov vrátane Babčenkovej novinárskej činnosti. Prípadom sa začal zaoberať aj Vyšetrovací výbor Ruskej federácie (SK Rossiji).

Kým predstavitelia ukrajinskej vlády vyslovili podozrenie, že podiel na Babčenkovej vražde má Rusko, ruské ministerstvo zahraničných vecí vyzvalo ukrajinské úrady, aby urobili všetko pre vyšetrenie tohto trestného činu. Ruský rezort diplomacie zároveň podotkol, že miera fyzického násilia a počet vrážd zamestnancov médií na Ukrajine sústavne stúpa.

Predstaviteľ Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) pre oblasť slobody médií Harlem Désir už v utorok povedal, že je Babčenkovou smrťou "zdesený". "Vyzývam ukrajinské úrady, aby podnikli okamžité a úplné vyšetrovanie," napísal Désir na Twitteri.

Amnesty International vyzvala Kyjev na vyšetrenie vraždy ruského novinára



Ľudskoprávna organizácia Amnesty International vyzvala v stredu Kyjev, aby vyšetril vraždu ruského novinára Arkadija Babčenka.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov sa vo svojom vyhlásení ohradil proti rusofóbii, ktorú vražda novinára vyvolala "namiesto toho, aby sa hovorilo o nutnosti dôkladného a nezávislého (jej) vyšetrenia". Udalosť, ku ktorej došlo v utorok večer v Kyjeve, označil Peskov za tragédiu a pozostalým po Babčenkovi vyslovil sústrasť.

Peskov okrem toho vyhlásil, že Ukrajina sa stáva veľmi nebezpečným miestom pre prácu novinárov. V mene Ruska uviedol, že perzekúcia novinárov na Ukrajine by mala byť dôvodom pre tvrdú medzinárodnú reakciu, ktorá by ukrajinské vedenie donútila prijať účinné opatrenia s cieľom zlepšiť túto situáciu.

Prezident ukrajinskej polície Serhij Kňazev pripúšťa, že Babčenka zabil profesionál, lebo "laici zostávajú na mieste činu".

Ruský občan Babčenko od roku 2017 pracoval na televíznom kanáli ATR v Kyjeve, kde mal vlastnú reláciu. Postrelený bol 29. mája na schodisku svojho domu. Vrah ho niekoľkokrát odzadu strelil do chrbta. Zraneného novinára našla na prahu bytu jeho manželka, ktorá mu privolala lekársku pomoc. Babčenko svojim zraneniam podľahol počas prevozu do nemocnice.