Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Rada federácie schválila zmluvy o pričlenení ukrajinských oblastí

Na snímke uprostred ruský minister zahraničných Sergej Lavrov reční počas mimoriadnej schôdze Štátnej dumy, dolnej komory ruského parlamentu v Moskve 3. októbra 2022. Foto: TASR/AP

Ratifikované zmluvy teraz budú predložené ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, ktorý ich musí podpísať, aby bol formálny proces anexie úplný.

Moskva 4. októbra (TASR) - Horná komora ruského parlamentu, Rada federácie, v utorok jednohlasne ratifikovala zmluvy o vstupe ukrajinskej Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky a Chersonskej a Záporožskej oblasti do Ruskej federácie. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Zmluvy o pričlenení štyroch ukrajinských oblastí, ktoré počas sedem mesiacov trvajúceho konfliktu obsadila ruská armáda, schválila v pondelok dolná komora ruského parlamentu – Štátna duma.

Ratifikované zmluvy teraz budú predložené ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, ktorý ich musí podpísať, aby bol formálny proces anexie úplný.

Rusko začalo formálny proces pričlenenia ukrajinských oblastí okupovaných ruskou armádou minulý týždeň. K anexii asi 18 percent ukrajinského územia Moskva pristúpila na základe tzv. referend o pripojení k Rusku, ktoré sa v štyroch ukrajinských regiónoch konali od 23. – 27. septembra. Podľa západných krajín a Kyjeva boli v rozpore s medzinárodným právom, konali sa pod nátlakom a nereprezentovali skutočnú verejnú mienku.

Podľa denníka The Guardian je nepravdepodobné, že anexiu uzná akákoľvek iná krajina okrem Ruska. Moskva v súčasnosti nemá zrejme pod kontrolou celé územie ani jednej z ukrajinských oblastí, ktoré sa snaží anektovať. Ukrajinskej armáde sa údajne podarilo naspäť dobyť časť územia v Chersonskej oblasti a ďalej postúpila aj na východe krajiny, píše Guardian.