Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Rada OSN pre ľudské práva odsúdila Rusko za deportácie detí z Ukrajiny

Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk gestikuluje vystupuje s prejavom o situácii na Ukrajine na pôde Rady OSN pre ľudské práva v Ženeve v piatok 31. marca 2023. Foto: TASR/AP

Za rezolúciu hlasovalo 28 zo 47 členov UNHRC, 17 sa zdržalo a proti boli len dve krajiny — Čína a Eritrea.

Ženeva 4. apríla (TASR) - Rada OSN pre ľudské práva (UNHRC) v utorok vyzvala Rusko, aby umožnilo prístup k ukrajinským deťom a ostatným civilistom nútene deportovaným na územia ovládané Moskvou, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

UNHRC prijala v záverečný deň svojho 52. zasadania rezolúciu, v ktorej od Moskvy žiada "ukončenie nezákonných nútených presunov a deportácií civilistov a ďalších chránených osôb v rámci Ukrajiny alebo na územie Ruskej federácie". V texte dokumentu sa predovšetkým spomínajú presuny detí vrátane tých z ústavnej starostlivosti, detí bez sprievodu a detí oddelených od ich rodín.

Za rezolúciu hlasovalo 28 zo 47 členov UNHRC, 17 sa zdržalo a proti boli len dve krajiny — Čína a Eritrea.

Podľa údajov ukrajinského ministerstva pre integráciu okupovaných území je v súčasnosti nelegálne deportovaných 19.514 detí.

Moskva prezentuje svoj program prevozu tisícov detí do Ruska ako humanitárnu pomoc zameranú na ochranu sirôt a opustených detí v oblastiach bojov. K najväčšiemu počtu deportácií detí došlo v prvých mesiacoch vojny a predtým, než Kyjev koncom augusta spustil rozsiahlu protiofenzívu zameranú na opätovné dobytie okupovaných území na východe a juhu krajiny.

Ruské ministerstvo obrany vlani v polovici augusta oznámilo, že do Ruska dovtedy dorazilo 3,5 milióna ľudí vrátane viac ako pol milióna detí. Spojené štáty v júli uviedli, že Rusko z Ukrajiny "nútene deportovalo" 260.000 detí.

Medzinárodný trestný súd (ICC) v Haagu vydal v súvislosti s týmito deportáciami zatykač na ruského prezidenta Vladimira Putina a ombudsmanku pre práva detí Mariju Ľvovovú-Belovovú.