Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Rada OSN pre ľudské práva sa bude zaoberať situáciou v pásme Gazy

Palestínčanka máva národnou vlajkou počas protestu na hraniciach pásma Gazy s Izraelom, východne od mesta Chán Júnis 15. mája 2018. Foto: TASR/AP

Približne 60 mŕtvych a vyše 2700 zranených hlásili z pásma Gazy po zásahu izraelských síl počas pondelkového masového protestu.

Ženeva 16. mája (TASR) - Najvyšší orgán OSN pre oblasť ľudských práv sa zíde na mimoriadnom zasadnutí, aby prerokoval "zhoršujúci sa stav ľudských práv" v palestínskom pásme Gazy po zásahu izraelských síl počas pondelkových protestov, ktorého výsledkom sú desiatky mŕtvych a stovky zranených. Informovala o tom v stredu agentúra AP.

Štyridsaťsedemčlenná Rada OSN pre ľudské práva (UNHRC) so sídlom v Ženeve oznámila, že zasadnutie zvolala na piatok, a to na základe žiadosti Palestíny a Spojených arabských emirátov. Tú podporilo 17 členov, čo je o jedného viac ako minimum stanovené pravidlami rady.

Za zvolanie mimoriadneho zasadnutia sa podľa AP vyslovili okrem iných krajín aj Egypt, Irak, Kuba, Pakistan či Saudská Arábia.

Približne 60 mŕtvych a vyše 2700 zranených hlásili z pásma Gazy po zásahu izraelských síl počas pondelkového masového protestu pri hraniciach tohto palestínskeho územia. Izrael obvinenia z neprimeraných zákrokov voči protestujúcim odmieta a tvrdí, že pod pláštikom protestov sa pokúšajú prelomiť izraelské hranice militanti z hnutia Hamas.

Izrael a Spojené štáty predtým opakovane obvinili UNHRC z protiizraelskej predpojatosti. Zástupkyňa Izraela pri OSN v Ženeve Aviva Razová-Šechterová na sieti Twitter napísala, že zvolanie uvedeného zasadnutia je "ocenením teroristickej stratégie Hamasu a jeho využívania civilistov ako živých štítov pri presadzovaní svojich teroristických aktivít" proti Izraelčanom.