Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Radikálne hnutie Naša domovina žiada zakázať pochod Budapest Pride

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Pochod príslušníkov sexuálnych menšín Budapest Pride sa má uskutočniť 6. júla.

Budapešť 25. júna (TASR) - Maďarská radikálna strana Naša domovina (Mi Hazánk) vyzvala v utorok ministra vnútra Sándora Pintéra a políciu, aby zakázali pochod príslušníkov sexuálnych menšín Budapest Pride, ktorý sa má uskutočniť 6. júla.

László Toroczkai, predseda opozičnej strany, ktorú založili bývalí členovia ultrapravicového Jobbiku, podľa spravodajského servera 888.hu v Budapešti povedal, že ak pochod nezakážu, tak to bude svedčiť o tom, že polícia sa rozhoduje na politickom základe a používa dvojaký meter. Strana Naša domovina v takom prípade zorganizuje v deň pochodu demonštráciu.

Toroczkai pripomenul, že jeho strana v máji plánovala pochod v meste Törökszentmiklós v Jasovsko-veľkokumánsko-solnockej župe, na ktorom chceli upriamiť pozornosť verejnosti na "kriminalitu Rómov". Polícia toto podujatie zakázala.

Podľa jeho slov pochod Budapest Pride nie je v skutočnosti o ochrane práv homosexuálov, ale o popieraní rodiny a tradičných hodnôt. "Provokujú kresťanstvo a hanobia maďarské historické symboly," argumentoval ďalej Toroczkai.

Spravodajca TASR Ladislav Vallach