Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Radikálne islamské spolky budú od 1. marca v Bosne zakázané

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Niektoré z týchto spolkov presadzujú radikálny výklad islamu a sú preto vnímané ako ohniská extrémistickej ideológie.

Sarajevo 26. februára (TASR) - Bosnianske náboženské spolky, ktoré lákajú ľudí, aby sa pridali k extrémistickým skupinám, budú od 1. marca zakázané. Oznámilo to dnes Bosnianske islamské spoločenstvo, ktoré je jedinou oficiálnou náboženskou inštitúciou zastupujúcou moslimov v tejto krajine.

Desiatky spolkov, ktoré pôsobia mimo oficiálnych štruktúr najmä vo vidieckych oblastiach Bosny, sa sformovali v uplynulých rokoch. Stretáva sa v nich takmer 3000 veriacich, uviedla agentúra AP.

Niektoré z týchto spolkov presadzujú radikálny výklad islamu a sú preto vnímané ako ohniská extrémistickej ideológie. Viacerí z ich členov pritom odišli bojovať na strane Islamského štátu do Sýrie.

Bosnianske islamské spoločenstvo príslušníkov takýchto spolkov vyzvalo, aby prestali nasledovať samozvaných imámov, ktorí sa ich snažia prilákať k "monštruóznej" ideológii. Minulý mesiac do týchto spoločenstiev vyslalo aj poslov, ktorí ich členov nabádali, aby sa namiesto toho pridali k oficiálnej inštitúcii hlásajúcej tradičný výklad islamu.