Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Radka Johna potvrdili na čele českej strany Veci verejné

Predseda českej koaličnej strany Veci verejné Radek John. Foto: TASR/AP

V prejavoch na konferencii zaznievala aj kritika na adresu strany LIDEM, ktorú po odchode VV z vlády založila vicepremiérka pre boj s korupciou Karolína Peake a ďalší bývalí poslanci VV.

Praha 23. júna (TASR) - Celoštátna konferencia českej strany Veci verejné (VV) dnes vo funkcii predsedu potvrdila doterajšieho šéfa Radka Johna, ktorý stranu povedie ďalšie dva roky. Oznámil server idnes.cz.

John získal 67 hlasov delegátov, 19 hlasovalo proti a dva hlasovacie lístky boli neplatný. Konferencia schválila aj Johnom navrhnutých podpredsedov VV.

"Berieme to s veľkou pokorou, vieme, že máme veľa práce," povedal John v ďakovnom príhovore tesne po vyhlásení výsledkov volieb. Po nedávnom odchode strany do opozície označil nasledujúce obdobie ako "druhý polčas" účasti VV vo vysokej politike.

John povedal, že pre mnohých je politika bojom o volebné preferencie a nie o zmeny k lepšiemu. "My budeme bojovať o to, niečo zmeniť. A veľmi dúfame, že si to ľudia všimnú," uviedol John. Ako podpredsedovia budú vo VV pôsobiť Tomáš Jarolím, Petr Skokan, Jiří Kohout, Jana Drastichová a Kateřina Klasnová.

John v prejave na úvod konferencie povedal, že VV majú podiel na "rozhýbaní" boja s korupciou. V Česku sa podľa neho "topia ľady", čo vedie k vyšetrovaniu a zatýkaniu osôb spojených s významnými prípadmi korupcie.

V prejavoch zaznievala aj kritika na adresu strany LIDEM, ktorú po odchode VV z vlády založila vicepremiérka pre boj s korupciou Karolína Peake a ďalší bývalí poslanci VV.