Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Keňa: Raila Odinga po verdikte najvyššieho súdu prijal porážku

Raila Odinga Foto: TASR/AP

Najvyšší súdu Kene potvrdil Uhura Kenyattu za nového prezidenta Kene.

Nairobi 30. marca (TASR) - Kenský premiér Raila Odinga vyhlásil, že prijíma dnešné rozhodnutie Najvyššieho súdu, ktorý potvrdil Uhura Kenyattu za nového prezidenta Kene.

Odinga, ktorý v žalobe na Najvyššom súde napadol platnosť Kenyattovho víťazstva v prezidentských voľbách, povedal novinárom po verdikte súdu, že Kenyattovi želá všetko dobré. A vyzval Keňanov, aby zachovali pokoj. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Neúspešný prezidentský kandidát Odinga povedal, že je poľutovaniahodné, že súd zamietol niektoré dôkazy jeho právnického tímu. Podľa jeho slov to znamená, že "Keňania tak prišli o právo dozvedieť sa, čo sa stalo" pri sčítaní hlasov odovzdaných v prezidentských voľbách 4. marca 2013.

Kenyattu vyhlásili za víťaza volieb 9. marca so ziskom 50,07 percenta hlasov, tesne sa tak vyhol druhému kolu volieb so súperom Odingom. Odingov tím právnikov na Najvyššom súde argumentoval, že Kenyatta si nečestným spôsobom pridal hlasy voličov, aby sa vyhol druhému kolu.

Šesťčlenný Najvyšší súd v Keni jednomyseľne rozhodol, že Uhuru Kenyatta bol právoplatne zvolený za prezidenta. Oznámil to dnes už skôr predseda súdu, ktorý sa platnosťou prezidentských volieb zaoberal po tom, čo ich výsledok napadol v žalobe porazený kandidát Odinga. "Rozhodnutie súdu znie, že obžalovaní boli právoplatne zvolení," uviedol predseda najvyššieho súdu Willy Mutunga. Na mysli mal Kenyattu a jeho kandidáta na viceprezidenta Williama Ruta.

"Štvrtého marca 2013 sa uskutočnili slobodné, spravodlivé a dôveryhodné voľby, v súlade s ústavou a so všetkými príslušnými ustanoveniami zákona," vyhlásil Mutunga. Dodal, že súd hlasoval jednomyseľne po týždeň trvajúcich vypočúvaniach.

Kenský odchádzajúci prezident Mwai Kibaki vyzval obyvateľov krajiny na pokoj ešte pred dnešným očakávaným rozhodnutím súdu. Verdikt odznel päť rokov po inom spore súvisiacom s voľbami, ktorý však vyvolal rozsiahle krviprelievanie.

"V tejto historickej chvíli našej krajiny si Najvyšší súd splnil ústavnú povinnosť, a to pod slávnostnou prísahou, ktorú každý z nás vyslovil," informoval Mutunga právnikov súperiacich prezidentských kandidátov a ďalších navrhovateľov žaloby proti voľbám.

"Teraz je na kenskom ľude, na jeho vodcoch, občianskej spoločnosti, súkromnom sektore a médiách, aby si splnili povinnosť a zaistili, že sa zachová jednota, mier, nezávislosť a prosperita toho národa. Boh žehnaj Keni," dodal predseda Najvyššieho súdu.

Kenyatta má po verdikte súdu zložiť slávnostnú prezidentskú prísahu 9. apríla.

Kenyatta sa má v júni postaviť pred Medzinárodná trestný súd (ICC) v Haagu za údajnú účasť na etnickom násilí, ku ktorému došlo po voľbách v roku 2007.

Ruto sa pred ICC postaví v máji.

V marcových prezidentských voľbách bola dosiahnutá najvyššia volebná účasť v dejinách východoafrickej krajiny. Zaregistrovaných bolo približne 14,3 milióna Keňanov a hlasy odovzdalo vyše 12,3 milióna voličov. Približne polovicu zo 43 miliónov kenských občanov tvoria ľudia vo veku do 18 rokov.