Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Rajoy apeloval na poslancov: Musíme ukončiť inštitucionálne ochromenie

Mariano Rajoy Foto: TASR/AP

Úradujúci španielsky premiér Mariano Rajoy dnes, v predvečer štvrtkového hlasovania o jeho kandidatúre za predsedu vlády na ďalšie volebné obdobie, loboval na parlamentnej pôde.

Madrid 26. októbra (TASR) - Úradujúci španielsky premiér Mariano Rajoy dnes, v predvečer štvrtkového hlasovania o jeho kandidatúre za predsedu vlády na ďalšie volebné obdobie, loboval na parlamentnej pôde dôrazne za vytvorenie vlády pod vedením jeho ľudovcov.

Mariano Rajoy pri tom poukázal na fakt, že najviac hlasov v oboch predchádzajúcich parlamentných voľbách, po ktorých sa nepodarilo vytvoriť vládny kabinet, získala práve jeho Ľudová strana (PP), informovala tlačová agentúra DPA.

Španielsko nemá v dôsledku patovej situácie na vnútropolitickej scéne riadnu vládu už desať mesiacov a zrejme by na ňu muselo vyčkať najmenej do tretích volieb v decembri, ak by sa socialisti z PSOE neboli rozhodli zmeniť pretrvávajúce odmietavé stanovisko a pri Rajoyovej voľbe sa tentoraz zdržať hlasovania.

Na ukončenie inštitucionálneho ochromenia krajiny je potrebné naliehavo vytvoriť funkčnú vládu, podčiarkol dnes muž, ktorého španielsky kráľ v utorok po tretí raz v priebehu desiatich mesiacov poveril zostavením vlády.

V prvom kole hlasovania, ktorému bude predchádzať pravdepodobne niekoľkohodinová rozprava, by Rajoy potreboval zrejme nedosiahnuteľných 176 hlasov. Ak ich nezíska, o 48 hodín neskôr, teda v sobotu, sa uskutoční druhé kolo, v ktorom mu postačí na zvolenie za premiéra jednoduchá väčšina.