Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

RAJOY: Odmietam, že Madrid sa Katalánsku vyhrážal mŕtvymi na uliciach

Španielsky premiér Mariano Rajoy Foto: TASR/AP

Podľa poprednej katalánskej političky sa vláda v Madride hrozila Katalánsku vyslaním armádnych jednotiek a mŕtvymi v uliciach, ak by sa región snažil ďalej presadzovať svoju nezávislosť.

Göteborg/Madrid 17. novembra (TASR) - Španielsky premiér Mariano Rajoy odmietol ako neprijateľné tvrdenia poprednej katalánskej političky, podľa ktorej vláda v Madride hrozila Katalánsku vyslaním armádnych jednotiek a "mŕtvymi v uliciach", ak by sa región snažil ďalej presadzovať svoju nezávislosť.

S týmto tvrdením prišla v piatok v rozhovore pre rozhlasovú stanicu RAS-1 generálna tajomníčka Katalánskej republikánskej ľavice (ERC) Marta Rovirová.

Spresnila, že správa o týchto zámeroch Madridu sa dostala k vtedajšiemu katalánskemu premiérovi Carlesovi Puigdemontovi a lídrovi ERC Oriolovi Junquerasovi po referende o katalánskej nezávislosti, ktoré sa napriek zákazu Madridu konalo 1. októbra. Rovirová dodala, že tieto vyhrážky prišli "zo známych španielskych vládnych zdrojov", ktoré však neidentifikovala.

Podľa Rovirovej dali katalánskej vláde najavo, že "potečie krv a že nebudú gumené projektily ako 1. októbra".

Rajoy tvrdenia katalánskej političky označil za "obrovskú lož" a "hanebnosť". Hovorca jeho vlády a minister školstva, kultúry a športu Iňigo Mendes de Vigo na margo údajných zámerov Madridu uviedol, že ide "o ďalšiu lož separatistických lídrov".

Agentúra AP pripomenula, že katalánsky parlament vyhlásil nezávislosť 27. októbra. Podľa Rovirovej vtedajšia katalánska vláda pozastavila implementáciu tohto jednostranného vyhlásenia nezávislosti práve vzhľadom na hrozby Madridu.

Na svojom účte na sociálnej sieti Twitter Rovirová okrem toho zverejnila odkaz na článok denníka ABC, ktorý v titulku citoval španielsku ministerku obrany Maríu Dolores de Cospedal pripomínajúcu, že úlohou armády je zaručiť suverenitu a územnú celistvosť. "O akej lži (španielski politici) hovoria," pýta sa Rovirová vo svojom príspevku.