Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

M. Rajoy: Nedovolím referendum o odtrhnutí Katalánska

Španielsky premiér Mariano Rajoy FOTO TASR/AP

Premiér v interview komentoval aj kauzu okolo princeznej Cristiny, dcéry kráľa Juana Carlosa.

Madrid 21. januára (TASR) - Španielsky premiér Mariano Rajoy vyhlásil, že nedovolí severovýchodnému regiónu Katalánsko uskutočniť referendum o tom, či sa odtrhne od Španielska a vytvorí nový európsky štát. Rajoy tiež uviedol, že podľa jeho presvedčenia je princezná Cristina, dcéra kráľa Juana Carlosa, nevinná v prípade daňových podvodov a prania peňazí.

Informovala o tom dnes tlačová agentúra AP, ktorá citovala premiérove vyjadrenia v rozhovore pre španielsku televíziu Antena 3 z pondelkového večera.

Referendum si želajú mnohí Katalánci, avšak Rajoy uviedol, že "sa nebude konať, a kým som ja premiérom španielskej vlády, nezávislosť nebude mať žiadne španielske územie".

Jeho výroky nasledujú necelý týždeň po tom, čo regionálny katalánsky parlament podal oficiálnu žiadosť centrálnej vláde v Madride, aby presunula Katalánsku právomoci tak, aby sa mohlo uskutočniť referendum.

Rajoy má v parlamente absolútnu väčšinu a hlavná socialistická opozičná strana sa takisto stavia proti tomu, aby sa Katalánsku poskytlo právo na uskutočnenie referenda o odtrhnutí od Španielska.

Premiér v interview komentoval aj kauzu okolo princeznej Cristiny, dcéry kráľa Juana Carlosa. Rajoy povedal, že aj keď ju predvolali na vypočúvanie ako podozrivú v rámci vyšetrovania daňových podvodov a prania špinavých peňazí, on je presvedčený o jej nevine. Kauza pošpinila povesť kráľovskej rodiny.

K vypočúvaniu princeznej má dôjsť o necelé tri týždne. Vyšetrujúci sudca totiž skúma jej spoluúčasť vo firme nazvanej Aizoon s manželom Iňakim Urdangarínom.

Rajoy v interview vyhlásil, že je "presvedčený o nevine princeznej" a že by sa nemala zriekať titulu.

Urdangarína vyšetrujú za údajné presúvanie financií zo svojej neziskovej nadácie, ktorá dostávala vďaka štátnym zmluvám milióny dolárov, do firmy Aizoon.