Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Rajoy vyzval Španielov, aby nebojkotovali katalánsku produkciu

Španielsky premiér Mariano Rajoy. Foto: TASR/AP

Španielsky premiér výzvou zrejme reagoval na výsledky prieskumu verejnej mienky, podľa ktorého približne štvrtina Španielov bojkotuje potraviny z Katalánska.

Barcelona 12. novembra (TASR) - Španielsky premiér Mariano Rajoy v nedeľu vyzval katalánske podniky a firmy, aby v súvislosti so zložitou situáciou nesťahovali svoje sídlo z Katalánska. Na obyvateľov Španielska sa okrem toho obrátil s prosbou nebojkotovať výrobky z Katalánska.

Rajoy vo svojom príspevku na sociálnej sieti Twitter napísal: "Prosíme katalánske podniky, aby z regiónu neodchádzali, a (prosíme) ľudí, aby kupovali katalánske výrobky. Spoločne musíme zachovať väzby, ktoré nás spájajú. Vtedy budeme všetci víťazmi".

Španielsky premiér svojou výzvou zrejme reagoval na výsledky prieskumu verejnej mienky zverejnené denníkom La Razón, podľa ktorého približne štvrtina Španielov pri svojom nákupe bojkotuje potraviny z Katalánska.

Do začiatku novembra svoje sídlo z Katalánska do iných miest Španielska presťahovalo takmer 2000 katalánskych podnikov a firiem. Príčinou ich rozhodnutia bola politická nestabilita v Katalánsku.

Rajoy pricestoval v nedeľu do Barcelony, aby sa tam zúčastnil na predvolebnom podujatí jeho Ľudovej strany (PP). Bola to jeho prvá návšteva v katalánskej metropole odvtedy, ako Madrid prevzal nad Katalánskom kontrolu, čo bol dôsledok protiústavného konania tamojších prívržencov nezávislosti tohto prosperujúceho regiónu.

Vo svojom vystúpení Rajoy vyzval "mlčiacu väčšinu" katalánskej populácie, aby sa zúčastnila na predčasných regionálnych voľbách 21. decembra a vyjadrila v nich svoj odmietavý postoj k separatistickým tendenciám, čo by podľa jeho slov umožnilo návrat situácie v regiónu do normálneho stavu.