Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Rajoy začal rozhovory o vytvorení budúcej vlády s malou stranou

Na archívnej snímke Mariano Rajoy. Foto: TASR/AP Photo

Španielski ľudovci zostali aj po nedeľňajších predčasných parlamentných voľbách najsilnejším politickým subjektom, ktorý obsadí celkovo 137 kresiel.

Madrid 30. júna (TASR) - Úradujúci španielsky premiér Mariano Rajoy začal dnes, štyri dni po volebnom víťazstve svojich konzervatívcov z Ľudovej strany (PP), prvé rozhovory o vytvorení budúcej vlády.

Ako vyplýva z informácií, ktoré v Madride zverejnil hovorca PP, Rajoy sa dnes stretol s predsedom regionálnej vlády Kanárskych ostrovov Fernandom Clavijom, ktorý je súčasne šéfom menšej strany Kanárska koalícia.

Na vytvorenie novej španielskej vlády bude však Mariano Rajoy potrebovať popri podpore viacerých menších strán aj socialistov z PSOE alebo liberálov zo Ciudadanos ako koaličných partnerov.

V krajnom prípade nie je vylúčené ani vytvorenie menšinovej vlády tolerovanej viacerými stranami.

Španielski ľudovci zostali aj po nedeľňajších predčasných parlamentných voľbách najsilnejším politickým subjektom, ktorý obsadí vďaka zisku 33 percent hlasov v novom 350-člennom parlamente celkovo 137 kresiel. To však súčasne znamená, že PP naďalej nemá väčšinu, ktorou disponovala po voľbách v roku 2011, takže napriek víťazstvu v decembrových i terajších voľbách nemá cestu k moci zabezpečenú. Po vlaňajších voľbách totiž žiadna z veľkých strán nebola ochotná ísť do koalície so stranou Mariana Rajoya.

Teraz chce však líder ľudovcov vytvoriť nový kabinet už do začiatku augusta. Či jeho úsilie bude korunované úspechom, to zostáva otázkou, pretože Španielska socialistická robotnícka strana (PSOE) už 27. júna odmietla Rajoyov návrh na vytvorenie "veľkej koalície".

Hovorca PSOE Antonio Hernando vtedy povedal, že jeho strana "nepodporí Rajoyove uvedenie do funkcie ani sa nezdrží hlasovania", aby jeho vláde umožnila získať dôveru parlamentu.

Aj šéf Ciudadanos Albert Rivera v decembri možnosť koalície s ľudovcami odmietol, po nedeľňajších voľbách však naznačil pripravenosť podporiť vládu ľudovcov s iným premiérom.

Rajoy však akúkoľvek diskusiu o svojej rezignácii odmietol.

Ustanovujúce zasadanie novozvoleného španielskeho parlamentu je naplánované na 19. júla.