Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Raketa vystrelená z pásma Gazy dopadla do oblasti Jeruzalema

Izraelský vojak hliadkuje na obrnenom vozidle pri hraniciach s Gazou Foto: TASR/AP

V Gaze vojenské velenie hnutia palestínskeho odporu Hamas potvrdilo, že z palestínskej enklávy vystrelilo raketu dlhého doletu.

Jeruzalem 16. novembra (TASR) - Raketa vystrelená z pásma Gazy dnes dopadla severne od Jeruzalema, oznámili izraelské médiá. Obyvateľov a návštevníkov mesta pred ňou varovali sirény protivzdušnej obrany, ktoré sa v meste rozozvučali, informovala agentúra Associated Press.

V Gaze vojenské velenie hnutia palestínskeho odporu Hamas potvrdilo, že z palestínskej enklávy vystrelilo raketu dlhého doletu na Jeruzalem, vzdialený približne 70 kilometrov.

Od stredajšieho začiatku izraelskej vzdušnej ofenzívy na pásmo Gazy už palestínski militanti vystrelili niekoľko rakiet aj na izraelskú obchodnú metropolu Tel Aviv, kde vo štvrtok zazneli varovné sirény prvýkrát od vojny v Perzskom zálive v roku 1991.

Pri hraniciach pásma Gazy sa sústredili izraelské tanky a vojaci a armáda dnes uviedla, že povolala 16.000 rezervistov, čo nasvedčuje možnej pozemnej invázii do palestínskej envklávy po 48 hodinách vzdušných útokov.

Izraelské pilotované aj bezpilotné lietadlá a bojové vrtuľníky presunuli podľa všetkého svoju pozornosť z palestínskych odpaľovacích zariadení pre rakety na severnú hranicu pásma Gazy, kde ich bomby vytvorili vstupné koridory tým, že vyhodili do vzduchu pozemné míny a povstalecké sklady zbraní.

"Nemáme v úmysle ísť do vojny a dúfame, že táto operácia nebude trvať ani o minútu dlhšie, ako je potrebné," povedal dnes izraelský prezident Šimon Peres. Z vyjadrení premiéra Benjamina Netanjahua vyplýva, že prípadná pozemná invázia do pásma Gazy má predbežný súhlas izraelskej vlády.