Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Zahraničie

Raketoplán Enterprise previezli loďou k Múzeu Intrepid

Raketoplán Enerprise pri Soche slobody v New Yorku Foto: TASR

Napriek tomu, že nikdy neletel do vesmíru, Enterprise má špeciálne miesto v histórii amerického vesmírneho programu. Ako prvý raketoplán Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) v roku 1977 deväť mesiacov slúžil na skúšky pristávania.

New York 6. júna (TASR) - Raketoplán Enterprise dnes okolo Sochy slobody previezli do Múzea Intrepid na rieke Hudson, ktoré bude jeho novým domovom.

Na raketoplán, ktorý sa nikdy nedostal do vesmíru, má Enterprise za sebou celkom slušnú cestu, píše agentúra Reuters. V apríli stovky turistov a Newyorčanov sledovali jeho prelet nad mestom na chrbte špeciálne upraveného Boeingu 747.



Ešte viac ľudí z brehov rieky Hudson sledovalo, ako ho na lodi prevážajú k Námornému, leteckému a vesmírnemu múzeu Intrepid na západnej strane Manhattanu.

Raketoplán Enterprise
Foto: TASR/AP
Enterprise sa mal pôvodne volať Constitution, k 200. výročiu prijatia americkej ústavy. Fanúšikovia seriálu Star Trek však záplavou listov presvedčili americkú vládu, aby raketoplán premenovala na Enterprise, podľa vesmírnej lode z obľúbeného seriálu.

Po aprílovom presune do New Yorku umiestnili Enterprise do ochranného stanu na medzinárodnom letisku JFK. V sobotu takmer 80-tonový raketoplán žeriavom umiestnili na loď, čo trvalo asi tri hodiny.

V nedeľu sa preplavil okolo štvrtí Queens a Brooklyn, okolo Coney Islandu a pod mostom Verrazano-Narrows pred tým, ako zakotvil v Port Elizabeth v New Jersey.

Predstavitelia Múzea Intrepid, ktoré je prerobenou lietadlovou loďou z čias druhej svetovej vojny, očakávajú, že Enterprise bude mnoho rokov hlavnou atrakciou.