Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Pri raketovom útoku v Jemene zahynulo 45 vojakov SAE

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Boje v Jemene sa zintenzívneli koncom marca.

Abú Zabí 4. septembra (TASR) - Najmenej 45 vojakov Spojených arabských emirátov (SAE) zahynulo dnes pri raketovom útoku na vojenskú základňu v stredojemenskej provincii Marib. Spojené arabské emiráty sú súčasťou koalície vedenej Saudskou Arábiou, ktorá v Jemene bojuje proti šiitským povstalcom, takzvaným húsíom. Informovala o tom dnes agentúra DPA.

"Raketový útok a výbuch zbrojného skladu zasiahol našich mučeníkov," uviedol na Twitteri minister pre zahraničné záležitosti SAE Anvar Gargaš.

Predstavitelia húsíov podľa agentúry Reuters uviedli, že ich bojovníci vypálili raketu na sklad zbraní v tábore využívanom koalíciou štátov z oblasti Perzského zálivu v provincii Marib, pričom zabili desiatky jemenských vojakov a príslušníkov ozbrojených síl SAE a zničili niekoľko vrtuľníkov typu Apache a obrnených vozidiel.

Boje v Jemene sa zintenzívneli koncom marca, odkedy sa postup jemenských šiitských povstalcov, známych ako húsíovia, snaží zvrátiť koalícia sunnitských krajín pod vedením Saudskej Arábie.

Jej nálety majú podporiť bojovníkov lojálnych voči medzinárodne uznávanému prezidentovi Abdovi Rabbuhovi Mansúrovi Hádímu, ktorý krátko pred začatím medzinárodnej ofenzívy ušiel do saudskoarabského Rijádu.