Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Rakety zasiahli bytový dom v Kyjeve, aj školu a kultúrny dom v Merefe

Žena reaguje pred zničenou obytnou budovou po ruskom bombardovaní obytnej oblasti v Kyjeve 15. marca 2022. Foto: TASR/AP

Záchranári ešte pátrajú po prípadných ďalších osobách, ktoré by sa mohli nachádzať v budove.

Kyjev 17. marca (TASR) - Najmenej jednu obeť a troch zranených hlásia vo štvrtok z Kyjeva po tom, ako tam trosky zo zostrelenej rakety vo štvrti Darnyckyj zasiahli a poškodili 16-poschodový bytový dom. Podľa spravodajskej stanice CNN o tom vo štvrtok informovali ukrajinské úrady.

Záchranná služba uviedla, že hlásenie o požiari a zásahu bytového domu v Kyjeve dostala krátko po 05.00 h miestneho času.

Televízia CNN dodala, že hasiči už medzičasom požiar uhasili. Z budovy bolo evakuovaných asi 30 ľudí. Záchranári ešte pátrajú po prípadných ďalších osobách, ktoré by sa mohli nachádzať v budove.

Raketa zasiahla v noci okolo 03.30 h miestneho času aj budovu školy a kultúrny dom v meste Merefa v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny, informoval vo štvrtok spravodajský web Nexta.

Budova školy bola čiastočne zničená. Požiar likvidovali hasiči. Správy o obetiach a zranených zatiaľ nie sú k dispozícii.

Ukrajinskí hasiči sa usilujú uhasiť požiar na trhu v Charkove 16. marca 2022 po ruskom ostreľovaní.
Foto: TASR/AP


Gubenátor Černihivskej oblasti vo štvrtok potvrdil, že meste Černihiv bolo v stredu zabitých 53 ľudí. V tejto bilancii je zrejme započítaných aj desať ľudí, ktorí boli - ako uviedlo americké veľvyslanectvo v Kyjeve - zastrelení ruskými silami, kým čakali v rade na chlieb. Spravodajská stanica BBC v súvislosti s týmto incidentu vo štvrtok informovala o 13 obetiach.

Mesto Černihov je zovreté v obkľúčení od 25. februára. Vo všeobecnosti je známe svojimi kresťanskými chrámami, počas invázie sa dostali aj tie pod intenzívne ostreľovanie.

Podľa najnovšej, štvrtkovej spravodajskej aktualizácie britského ministerstva obrany sa Rusko uchyľuje k používaniu starších, menej presných zbraní, ktoré sú menej vojensky účinné a s väčšou pravdepodobnosťou povedú k civilným obetiam.

Britské ministerstvo dodalo, že Rusko - vzhľadom na meškanie pri "dosahovaní svojich cieľov a neschopnosti kontrolovať ukrajinský vzdušný priestor" - pravdepodobne "vynaložilo oveľa viac zbraní odpaľovaných zo vzduchu, než sa pôvodne plánovalo", a to viedlo aj k použitiu zbraní, ktoré sú menej vojensky účinné.