Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Rakúšana odsúdili za šírenie propagandy IS na 18-mesačné väzenie

Ilustračné foto. Foto: TASR

Polícia tohto muža začala vyšetrovať po tom, ako po púti do Mekky a Mediny v roku 2014 vyvesil zo svojho balkóna vlajku IS. Nechal si tiež narásť bradu a začal sa učiť po arabsky.

Linz 27. marca (TASR) - Súd v rakúskom meste Linz odsúdil dnes na 18 mesiacov väzenia, z toho tri nepodmienečne, 32-ročného Rakúšana za členstvo v teroristickej a zločineckej organizácii. Identita otca štyroch detí v súlade s rakúskymi zákonmi o ochrane súkromia nebola zverejnená.

Muž podľa súdu šíril v rokoch 2014 a 2015 propagandu militantnej organizácie Islamský štát (IS) v podobe videí zachytávajúcich radikálnych islamských kazateľov či brutálne popravy, pri ktorých členovia IS stínajú hlavy svojim obetiam.

Na súde dnes zaznelo, že polícia tohto muža začala vyšetrovať po tom, ako po púti do Mekky a Mediny v roku 2014 vyvesil zo svojho balkóna vlajku IS. Nechal si tiež narásť bradu a začal sa učiť po arabsky. Jeho manželka musela chodiť zahalená a jeho vtedy päťročný syn sa nesmel v materskej škole zúčastňovať na oslavách kresťanských sviatkov.

Samotný odsúdený priznal, že sa o túto teroristickú organizáciu zaujímal, poprel však, že by k nej patril.