Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Rakúšania stále namietajú voči dohodám s USA a Kanadou

Foto: TASR/AP

Manažéri v agrárnom sektore sa obávajú, že cez TTIP dôjde k nekontrolovateľnému zvýšeniu používania povolených pesticídov.

Viedeň/Salzburg 6. októbra (TASR) - Šéf rakúskeho obchodného reťazca Spar Gerhard Drexel v komentári v dnešnom vydaní denníka WirtschaftsBlatt varuje pred vytvorením zóny voľného obchodu (TTIP) medzi EÚ a USA a rovnakej zóny medzi EÚ a Kanadou (CETA). Informuje o tom APA.

"Je najvyšší čas, aby sa v mene rakúskeho potravinárstva predložili argumenty, prečo dohoda o zóne voľného obchodu s USA bude mať také zničujúce následky na Európu a Rakúsko. TTIP by spôsobila gigantické škody, nenapraviteľné vo všetkých sektoroch rakúskeho potravinárstva a pôdohospodárstva, vo výrobe potravín a obchode s nimi, napokon aj konzumentom."

"Geneticky zmanipulovaná výživa" by sa dostala do krajín zadnými vrátami. Arbitrážne súdy by v konečnom dôsledku mohli zrušiť platnosť rozhodnutí národných zákazov. Drexel sa tiež obáva, že do Európy by sa dostalo "mäso s hormónmi a mäso, ktoré sa získalo intenzívnym aplikovaním antibiotík. A také mäsá by vytlačili z trhu kvalitnú domácu produkciu.

Manažéri v agrárnom sektore sa obávajú, že cez TTIP "dôjde k nekontrolovateľnému zvýšeniu používania povolených pesticídov. A môže zaniknúť aj geografická pôvodnosť odrôd rastlín. Do sladkých nápojov a potravín sa bude pridávať silný kukuričný sirup, ktorý bude ohrozovať zdravie spotrebiteľov," uviedol Drexel.

Na stranu podporovateľov prijatia dohody TTIP sa postavila dnes poslankyňa Európskeho parlamentu Graswanderová-Hainzová. Podľa nej EP nebude súhlasiť s dohodou, ak nebude mať "použiteľný text". Pre občanov ide o kvalitou dobrý výsledok. "K nim sa počítajú pravé medzinárodné obchodné súdy s profesionálnymi sudcami namiesto súkromných arbitrážnych tribunálov, úplne demokratický spoločenský priestor pre parlamenty až po obranu vysokých kvalitatívnych štandardov na potraviny a ochranu údajov," uviedla poslankyňa výboru pre medzinárodný obchod v EP.

Predseda dolnorakúskeho krajinského parlamentu Johann Penz v dnešnom vydaní denníka Kröne Zeitung varoval pred dramatickým dôsledkami TTIP pre roľníkov, ak sa úplne zrušia clá. To poslúži len veľkým koncernom.