Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Rakúska APA dostala cenu EANA, “veľmi zaujímavý” projekt mala aj TASR

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Porota vyzdvihla APA za to, že pomocou najmodernejších riešení umelej inteligencie dokáže naplniť potreby tradičných mediálnych, ale aj nemediálnych klientov.

Bern 6. septembra (TASR) - Rakúska tlačová agentúra APA sa stala tohtoročným laureátom Ceny Maxima Minčeva za kvalitu v agentúrnom spravodajstve, ktorú udeľuje Európska aliancia tlačových agentúr (EANA). Porota podľa stredajšieho vyhlásenia EANA ohodnotila ako "veľmi zaujímavé" aj projekty Tlačovej agentúry SR (TASR), britskej PA Media, portugalskej LUSA, tureckej Anadolu, severomacedónskej ANA-MPA a tiež nórskej NTB.

Hlavnými kritériami hodnotenia boli inovácie, použiteľnosť navrhovaných postupov, pomer medzi obratom a nákladmi a tiež rozsah spravodajského pokrytia agentúry. Porota vyzdvihla APA za to, že pomocou najmodernejších riešení umelej inteligencie dokáže naplniť potreby tradičných mediálnych, ale aj nemediálnych klientov zo zábavného či inštitucionálneho sektora. APA používa umelú inteligenciu napríklad na rozpoznávanie tvárí, log či iných predmetov, automatickú produkciu textov, prepis hovorenej reči do písaného textu či rozpoznávanie rečníkov.

"Našou konkrétnou víziou je napríklad vyvinúť mediálne centrum umelej inteligencie, ktoré bude predstavovať miesto zdieľania poznatkov pre médiá, kde sa bude môcť umelá inteligencia učiť a tiež používať na báze faktograficky presných a čistých informácií," reagoval na udelenie ocenenia generálny riaditeľ APA Clemens Pig.

EANA, ktorej členom je aj TASR, je tradičná stavovská organizácia tlačových agentúr z Európy. Jej úlohou je formulovať, koordinovať a spoločnými silami riešiť výzvy agentúrnej žurnalistickej práce v dynamicky sa meniacich trhových, legislatívnych a technologických podmienkach a v otázkach autorských práv. EANA pozostáva z 32 členských agentúr.