Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Rakúska armáda pošle na hranice ďalších 450 profesionálnych vojakov

Na archívnej snímke rakúski vojaci stavajú takmer štyri kilometre dlhý plot pozdĺž malého úseku spoločných hraníc so Slovinskom na hraničnom priechode Spielfeld južne od Grazu Foto: TASR/AP

Z celkovo štyroch rôt pôjdu dve do Korutánska a dve do Štajerska. V Štajersku tak bude nasadených 700 vojakov, v Korutánsku 450, v Salzbursku 180 a v Tirolsku 110.

Viedeň 21. februára (TASR) - Rakúska armáda posilní ochranu hraníc v súvislosti s utečeneckou krízou dodatočnými 450 vojakmi z povolania. Od pondelka sa pripoja k necelej tisícke svojich kolegov, ktorí už pomáhajú polícii a pohraničníkom, uviedlo dnes ministerstvo obrany vo vyhlásení, ktoré citovala agentúra APA.

Podľa šéfa rezortu obrany Hansa-Petra Doskozila dôjde k posilneniu kontingentu na základe žiadosti ministerstva vnútra pre potrebu zintenzívnenia hraničných kontrol.

Z celkovo štyroch rôt pôjdu dve do Korutánska a dve do Štajerska. V Štajersku tak bude nasadených 700 vojakov, v Korutánsku 450, v Salzbursku 180 a v Tirolsku 110. Rakúska vláda minulý týždeň rozhodla o zvýšení armádneho kontingentu pre asistenčné operácie z 1000 na 1600 vojakov.

V Štajersku budú vojaci v spolupráci s políciou kontrolovať hraničné priechody Sicheldorf, Bad Radkersburg, Mureck, Platsch, Langegg a Radlpass. V Spielfelde sa zapoja do nového systému kontroly utečencov a ich batožiny. V Tirolsku bude armáda prítomná na železničnej stanici v Kufsteine, ktorá je prestupným miestom migrantov, v spolkovej krajine Salzbursko budú mať vojaci službu na železničnej stanici v Salzburgu.

Vojaci budú mať na hraniciach k dispozícii aj dva obrnené transportéry Pandur a tri transportné vozidlá Husar.