Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Rakúska ministerka vnútra nie je v Grécku vítaná

Rakúska ministerka vnútra Johanna Miklová-Leitnerová Foto: TASR/AP

Odmietnutie návštevy potvrdil pre agentúru APA rakúsky rezort vnútra.

Atény 26. februára (TASR) - Napätie medzi Aténami a Viedňou v utečeneckej kríze dnes prerástlo do odmietnutia požiadavky rakúskej ministerky vnútra Johanny Miklovej-Leitnerovej navštíviť Grécko, kde si chcela urobiť obraz o situácii migrantov. Agentúre DPA to povedal hovorca gréckeho ministerstva zahraničných vecí.

Odmietnutie návštevy potvrdil pre agentúru APA rakúsky rezort vnútra.

Podľa denníka Kathimerini grécka vláda žiada Rakúsko, aby zmenilo svoj kurz v utečeneckej politike. Konkrétne ide o zrušenie "jednostranných rozhodnutí" prijatých na stredajšom summite krajín západného Balkánu vo Viedni, na ktorý nebol pozvaný zástupca Grécka.

Grécko vo štvrtok v reakcii na summit odvolalo svoju veľvyslankyňu v Rakúsku na konzultácie do Atén. Grécko tiež obviňuje Rakúsko, že dotlačilo Macedónsko k uzavretiu svojich hraníc, v dôsledku čoho na jeho území uviazli tisíce migrantov. Macedónsko momentálne púšťa na svoje územie už len obmedzený počet utečencov z Iraku a Sýrie.

Grécko leží na tzv. balkánskej trase vedúcej cez Turecko, Grécko, Macedónsko, Srbsko, Chorvátsko a Slovinsko do Rakúska. Tú migranti využívajú na to, aby sa dostali na západ či sever Európy.