Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Rakúska obec Edelstal, kde žije pätina Slovákov, láka mladých

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Mladí ľudia a mladé rodiny sa podľa starostu vracajú naspäť domov.

Bratislava/Edelstal 8. februára (TASR) - Pôvodní obyvatelia prihraničnej obce Edelstal, ktorých živí prevažne vlastná pôda, sa nehodlajú odtiaľ sťahovať bližšie k Viedni, ako to bolo pred niekoľkými rokmi. Pre TASR to povedal starosta Gerald Handig. „Tendencia je opačná, mladí ľudia a mladé rodiny sa vracajú naspäť domov," uviedol Handig s tým, že obec sa snaží nájsť spôsob, ako uľahčiť a zatraktívniť život pre svojich obyvateľov. „V tomto roku dáme vypracovať projekt výstavby nového sociálno-obchodného komplexu pod holým nebom, ktorý by mal zlepšiť sociálnu vybavenosť, priniesť nové formy kultúrneho vyžitia a zlepšiť nákupné možnosti pre obyvateľov," spresnil Handig.

Vychádzať budú z troch víťazných architektonických projektov súťaže pre rakúskych vysokoškolských študentov „Paving Design Award 2015", ktorá bola v minulom roku zameraná práve na rozvoj Edelstalu. „Víťazné koncepty nám pomôžu uskutočniť tvorivé opatrenia v jadre obce, aby sme ich na budúci rok krok za krokom presadili," doplnil Handig, podľa ktorého to bude veľmi veľká investícia, zatiaľ však nemajú presný odhad, koľko peňazí budú na vybudovanie komplexu potrebovať.

Starosta Edelstalu, v ktorom žije viac ako 700 obyvateľov, z toho je pätina Slovákov, neočakáva v blízkej budúcnosti ďalší príliv nových obyvateľov, pretože obec nedisponuje voľnými pozemkami ani bytmi a k dispozícii nie sú ani súkromné pozemky. „Súkromní vlastníci v Edelstale sa pozemkov, domov, ale aj polí zbavujú len vtedy, keď už naozaj musia," dodal Handig.