Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Rakúšania zasiahli proti džihádistom, hlavný podozrivý je z Bosny

Bojovníci hnutia Islamský štát v Iraku a Levante (ISIL) popravujú zastrelením zajatých irackých vojakov na základni v irackom Tikríte 14. júna 2014. Foto: TASR/AP

Rakúska polícia zadržala 13 ľudí pri dnešnom zásahu zameranom proti podozrivým džihádistom, ktorí sa snažia zradikalizovať mladých ľudí a povzbudiť ich k tomu, aby sa pridali k militantom v Sýrii.

Viedeň 28. novembra (TASR) - Rakúska polícia zadržala 13 ľudí pri dnešnom zásahu zameranom proti podozrivým džihádistom, ktorí sa snažia zradikalizovať mladých ľudí a povzbudiť ich k tomu, aby sa pridali k militantným silám v Sýrii. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters s odvolaním sa na prokuratúru v rakúskom meste Graz.

Takmer 500 policajtov dnes prehľadalo mešity a modlitebne vo Viedni, Grazi a Linzi v rámci vyšetrovania, prebiehajúceho práve v období európskych tvrdých zásahov proti bojovníkom, ktorí sa už pripojili k radikálnym silám v Sýrii a Iraku.

Prokuratúra v Grazi uviedla vo vyhlásení, že pri vyšetrovaní podozrivých členov teroristickej organizácie vypočula 16 ľudí. Úrady zhabali pri raziách "materiál propagujúci terorizmus", finančnú hotovosť a železné boxery.

Úrady informovali, že vyšetrujú ďalších 150 ľudí z Rakúska, ktorí sa údajne pridali k radikálnym islamským militantom na Blízkom východe.

Počas akcie, na ktorej sa podieľalo okolo 900 policajtov, sa uskutočnilo aj mnoho domových prehliadok. Pri nich bol zaistený okrem iného propagandistický materiál teroristického charakteru, elektronické nosiče a finančná hotovosť.

Rakúska ministerka vnútra Johanna Miklová-Leitnerová záťah označila za jednu z najväčších operácií v dejinách rakúskej štátnej polície. Pre verejnoprávny rakúsky rozhlas potvrdila, že príslušné orgány sa problematike venovali viac ako rok pred samotnou operáciou. Nepredpokladá, že by sa riziko ohrozenia krajiny po dnešnej razii zvýšilo.
Hlavný podozrivý spomedzi údajných džihádistov je srbským občanom
Viedeň 28. novembra (TASR) - Jedným zo zadržaných pri dnešnej razii rakúskej polície voči podozrivým džihádistom je bosniansky Srb Ebu Tejma, vlastným menom Mirsad O., ktorý mal na území Rakúska a Nemecka prednášať a kázať v mešitách, pričom sa zrejme dopustil vyvolávania nenávisti.

Podľa informácií, ktoré dnes prevzala rakúska agentúra APA z víkendového vydania mienkotvorného denníka Die Presse am Sonntag, je tento zadržaný považovaný za osobu blízku saláfistom a konvertitovi Pierreovi Vogelovi. Opakovane vraj vystúpil aj v mešite vo viedenskej štvrti Leopoldstadt, ktorá je už dlhší čas v zornom poli rakúskych bezpečnostných zložiek.

Ebu Tejma a imám spomínanej viedenskej mešity Adem D. sú podľa európskych spravodajských služieb a expertov na islamizmus osobami blízkymi Nusretovi Imamovičovi, píše rakúsky denník. Už niekoľko rokov je to starosta obce Gornja Maoča na severovýchode Bosny a Hercegoviny, bašty radikálov, ktorá je odrezaná od zvyšku sveta a riadi sa prísne podľa šaríje a ideí saláfisticko-džihádistického ideológa Muhammada Makdisího, ktorý vyzýval moslimov celého sveta k lojalite s al-Káidou.

Nusret Imamovič pred rokom zmizol z tejto obci a o niekoľko mesiacov sa v spoločnosti svojich príbuzných objavil na území Sýrie sužovanej občianskou vojnou, nie však na strane extrémistov z tzv. Islamského štátu, ale Frontu an-Nusrá.

Podľa Die Presse sa sieti, ktorá siaha z Rakúska cez Bosnu až do Sýrie, podarilo vybudovať kompletnú logistickú reťaz pre džihádistov, a to od náboru cez prepravu až po prijatie v Sýrii. Mnohé z častí tejto skladačky do seba zapadajú. Hlavným podozrivým je spomínaný srbský občan, rodák z mestečka Tutin v Sandžaku, príslušník vahábistickej komunity v Bosne a Hercegovine, čo však prokuratúra v Grazi pre agentúru APA nepotvrdila.