Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Rakúska polícia zatkla 26 členov hnutia odmietajúceho republiku

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

O zatýkaní pri domových prehliadkach u členov hnutia Zväz štátov Rakúska v rôznych častiach krajiny informovali ministerstvá spravodlivosti a vnútra.

Viedeň 20. apríla (TASR) - Rakúska polícia zatkla v noci na dnes 26 členov hnutia Zväz štátov Rakúska (Staatenbund Österreich), ktoré združuje tzv. suverénnych občanov neuznávajúcich orgány Rakúskej republiky. O zatýkaní pri domových prehliadkach v rôznych častiach krajiny informovali ministerstvá spravodlivosti a vnútra.

Rozsiahla akcia, na ktorej sa podieľalo vyše 450 policajtov, nasledovala po dlhodobejšom sledovaní členov uvedeného zoskupenia. Tí podľa zistení vyšetrovateľov plánovali okrem iného zadržať a postaviť pred samozvaný súd osoby, ako sú starostovia, zamestnanci banky či dokonca sudcovia.

Popri obavách zo spôsobenia ujmy osobám, ktoré boli terčom vyhrážok, viedlo k zatknutiu popredných členov Zväzu štátov Rakúska aj podozrenie, že sa dopustili "veľkolepého podvodu". Na tzv. informačných podujatiach organizovaných v celom Rakúsku totiž tvrdili, že vstupom do tohto spolku a zakúpením rôznych dokumentov prestáva pre daného občana platiť rakúsky právny poriadok a nemusí tak ďalej platiť dane, odvody či pokuty.

Podľa zverejnených vyhlásení ministerstiev má Zväz štátov Rakúska v súčasnosti viac ako tisíc členov.