Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Rakúska prokuratúra koná voči členom pobočky hnutia Bloc identitaire

Ilustračná snímka. Foto: Ilustračné foto

V utorok sa uskutočnili rozsiahle domové prehliadky napríklad u hovorcu zoskupenia Martina Sellnera i jeho spolupredsedu Patricka Lenarta.

Viedeň/Graz 27. apríla (TASR) - Rakúska prokuratúra koná voči pravicovým extrémistom, členom rakúskej pobočky hnutia Bloc identitaire, pre podozrenie z vytvorenia kriminálneho zoskupenia a vyvolávania štvavých nálad. Informoval o tom v piatok vo svojom internetovom vydaní viedenský mienkotvorný denník Der Standard.

Zdroje prokuratúry v Grazi periodiku potvrdili, že už v utorok sa uskutočnili rozsiahle domové prehliadky napríklad u hovorcu zoskupenia Martina Sellnera i jeho spolupredsedu Patricka Lenarta.

Dejiskom domových prehliadok bolo celkove šesť bytových a štyri obchodné alebo prevádzkové priestory v Grazi a iných lokalitách.

Samotní radikáli sa na jednej zo sociálnych sietí sťažujú na fakt, že pri prehliadkach boli zhabané dokumenty a nosiče údajov, ktoré sú údajne mimoriadne dôležité pre ich politickú prácu, vyplýva zo správy tlačovej agentúry APA.

Hnutie Bloc identitaire, ktoré vzniklo vo Francúzsku v roku 2002 a ktoré má medzičasom svojich stúpencov i v Nemecku či Rakúsku, je vnímané rakúskym Spolkovým úradom pre ochranu ústavy ako rasisticko-nacionalistický subjekt blízky neonacizmu. Iba v polovici marca súd v dolnorakúskom Badene v plnej miere oslobodil pravicových extrémistov, členov spomínaného hnutia, ktorí v apríli 2016 narušili v rakúskom hlavnom meste predstavenie hry laureátky Nobelovej ceny za literatúru Elfriede Jelinekovej, rozvinuli v Audimaxe viedenskej univerzity vlajky a transparenty. Medzi asi 700 prítomných divákov hodili letáky s textom pod názvom "Multikulti zabíja" a nastriekali umelú krv.

Súd v zdôvodnení verdiktu konštatoval, že rušivá akcia nepredstavovala narušenie zhromaždenia, a dodal, že divadelné a koncertné podujatia sú explicitne vylúčené z okruhu dejísk naplnenia skutkovej podstaty trestného činu narušenia.

Nielen utečenci zo Sýrie, Afganistanu a Iraku, ktorí účinkovali v predstavení, ale aj viacerí diváci mali byť počas útoku radikálov podľa názoru rakúskej vysokoškolskej organizácie terčom násilia. Podľa sudkyne však obvinenia z ublíženia na zdraví neboli dostatočne presvedčivé.