Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Rakúska vláda hrozí prísnejšou azylovou politikou a kontrolami hraníc

Migranti, archívne foto Foto: TASR/AP

Azylová politika bude podľa ORF hlavnou témou dnešnej medzinárodnej konferencie vo Viedni so zameraním na západný Balkán.

Viedeň 27. augusta (TASR) - Rakúsky minister zahraničných vecí Sebastian Kurz pohrozil sprísnením azylovej politiky svojej krajiny v prípade, že sa nepodarí dospieť k celoeurópskemu riešeniu, ako lepšie prerozdeliť utečencov v rámci terajšej krízy.

Počas vystúpenia v televíznom programe stanice ORF v stredu hovoril o možnom zavedení "bleskového" azylového konania alebo "výrazne intenzívnejších kontrol" na hraniciach Rakúska. Takéto kroky budú podľa neho "logickým dôsledkom" pretrvávania situácie, keď štáty ako Grécko utečencov nekontrolovane púšťajú cez svoje územie ďalej do Európy.

Kurz skritizoval prístup Grécka, ktorý podľa neho len "presúva a vyostruje" problému s utečencami. Priznal však, že Atény v tejto veci potrebujú väčšiu podporu zo strany EÚ. Odmietol pritom tvrdenia, že Grécko spolu s Talianskom čelia najväčšiemu náporu, a vyhlásil, že Rakúsko v tomto roku prijalo viac utečencov ako obe tieto krajiny dokopy.

Súčasťou zrýchleného azylového konania by podľa Kurza malo byť preverovanie, či žiadateľ pri ceste do Rakúska neprechádzal cez inú bezpečnú krajinu.

Azylová politika bude podľa ORF hlavnou témou dnešnej medzinárodnej konferencie vo Viedni so zameraním na západný Balkán, ktorej účastníkmi budú viacerí premiéri z balkánskych štátov, ako aj nemecká kancelárka Angela Merkelová či vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Federica Mogheriniová.