Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Rakúski spisovatelia požadujú zmenu hymny Burgenlandu

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Krajne pravicová Slobodná strana Rakúska (FPÖ), ktorá je v súčasnosti na čele prieskumov pred budúcoročnými voľbami a ktorú založili bývalí nacisti, je proti akejkoľvek zmene.

Viedeň 15. júna (TASR) - Skupina rakúskych spisovateľov zverejnila otvorený list, v ktorom požaduje zmenu hymny spolkovej krajiny Burgenland. Stalo sa tak po tom, ako sa zistilo, že autor jej hudby Peter Zauner bol aktívnym nacistom. TASR informáciu prevzala zo stredajšej správy tlačovej agentúry AFP.

Touto iniciatívou sa obnovil spor, ktorý sa týka viac ako polovice spolkových krajín Rakúska. Ich hymny totiž napísali skladatelia alebo spisovatelia, ktorí aktívne podporovali nacistický režim, uvádza sa v danom liste.

Zauner bol členom nacistickej strany, tvrdia signatári. Podľa nich "by bolo veľkým, príkladným signálom", keby vznikla nová hymna, "odrážajúca ducha a prácu dnešných generácií a umelcov, ktorí sa narodili a vyrastali v Burgenlande".

Historik Herbert Brettl uviedol, že text hymny, ktorého autorom je Ernst Joseph Görlich, problematický nie je - len spojenie skladateľa Zaunera s nacistickým režimom. "Burgenland by sa mal zaoberať históriou," povedal.

Predmetná hymna sa nazýva "Mein Heimatvolk, mein Heimatland" (Môj domovský ľud, moja vlasť) a vznikla v roku 1936.

Ako kontroverzné sa ukázali aj hymny Korutánska, Dolného Rakúska, Horného Rakúska a Salzburska, avšak dosiaľ nedošlo k úprave alebo nahradeniu žiadnej z nich.

Krajne pravicová Slobodná strana Rakúska (FPÖ), ktorá je v súčasnosti na čele prieskumov pred budúcoročnými voľbami a ktorú založili bývalí nacisti, je proti akejkoľvek zmene.

Tretia ríša anektovala Rakúsko - rodisko nacistického vodcu Adolfa Hitlera - v roku 1938. Rakúsko sa po anexii samo dlho považovalo za obeť. Mnohí Rakúšania však v tom čase tzv. anšlus, teda pripojenie Rakúska k hitlerovskému Nemecku, vítali.

Rakúsko sa až v uplynulých troch desaťročiach začalo vážne zaoberať svojou spoluúčasťou na nacistických zločinoch.