Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Hofer priznal porážku, rakúskym prezidentom bude Van der Bellen

Na snímke víťaz rakúskych prezidentských volieb Alexander Van der Bellen reční počas tlačovej konferencie 23. mája 2016 vo Viedni. Foto: TASR/AP

Podľa zverejnených údajov by mal Van der Bellen opäť zvíťaziť nad kandidátom pravicovo-populistickej Slobodnej strany Rakúska Norbertom Hoferom,v pomere 53,6 ku 46,4 percenta odovzdaných hlasov.

Kandidát pravicovo-populistickej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) na post spolkového prezidenta Norbert Hofer priznal dnes svoju porážku v opakovanom druhom kole prezidentských volieb, ktorého víťazom je podľa zverejnených odhadov nezávislý uchádzač Alexander Van der Bellen, bývalý predseda rakúskej strany Zelených.

Necelú hodinu po zatvorení posledných volebných miestností napísal Hofer na sieti Facebook, že je "nekonečné smutný z toho, že to nevyšlo". "Bol by som rád, keby som mohol dozerať na naše Rakúsko," dodal ako porazený kandidát, pričom tiež zablahoželal svojmu protivníkovi.

Podľa odhadov, ktoré zverejnila rakúska verejnoprávna stanica ORF na základe čiastkových výsledkov z väčšiny volebných obvodov, by mal 72-ročný Van der Bellen zvíťaziť nad 45-ročným Hoferom v pomere 53,6 ku 46,4 percenta odovzdaných hlasov, teda presvedčivejšie ako v pôvodnom druhom kole z 22. mája, keď bol jeho náskok iba minimálny. Odhadovaný pomer by už nemalo výrazne zmeniť ani približne 700.000 hlasov odovzdaných poštou, ktoré budú podľa očakávaní zrátané až v pondelok.

Predbežné oficiálne výsledky volieb by mali byť známe ešte dnes večer, konečné výsledky však minister vnútra Wolfgang Sobotka oznámi až po tom, ako dorazia do Viedne údaje zo všetkých obvodov, čo by teoreticky mohlo byť až v utorok. Celkovo sa mohlo na voľbách zúčastniť 6,4 milióna Rakúšanov vo veku od 16 rokov.

Predbežne je víťazom Van der Bellen


Predpokladaným víťazom opakovaného druhého kola prezidentských volieb v Rakúsku je bývalý predseda strany Zelených Alexander Van der Bellen, ktorý kandidoval ako nezávislý. Vyplýva to z prvého odhadu výsledkov dnešného hlasovania, ktorý priniesla rakúska verejnoprávna stanica ORF krátko po zatvorení volebných miestností o 17.00 h.

Podľa zverejnených údajov by mal Van der Bellen opäť zvíťaziť nad kandidátom pravicovo-populistickej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Norbertom Hoferom, tentoraz však presvedčivejšie, a to v pomere 53,6 ku 46,4 percenta odovzdaných hlasov.

Prezidentský kandidát pravicovo populistickej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Norbert Hofer pózuje 4. decembra 2016 vo Viedni. Rakúski voliči dnes rozhodujú o novej hlave štátu po tom, ako druhé kolo prezidentských volieb z 22. mája poznačili pochybenia pri sčítavaní hlasov. Rakúšania si vyberajú medzi kandidátom pravicovo-populistickej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Norbertom Hoferom a bývalým predsedom rakúskej strany Zelených Alexandrom Van der Bellenom, ktorý kandiduje ako nezávislý.
Foto: TASR AP


Odhad vychádza z 58 percent zrátaných hlasov, pričom je uvádzaná prípustná odchýlka 1,2 percentuálneho bodu, čo znamená, že Hoferova porážka je už zrejme istá.

Rakúski prezidentskí kandidáti Alexander Van der Bellen (vľavo) z rakúskej strany Zelených a Norbert Hofer z pravicovo-populistickej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) si podávajú ruky pred začiatkom posledného televízneho duelu vo Viedni vo štvrtok 1. decembra 2016 pred opakovaným nedeľňajším druhým kolom volieb.
Foto: TASR AP


Hofer: Nechcem vystúpiť z Európskej únie


Za sprievodu desiatok televíznych štábov z celého sveta odovzdali svoje hlasy v dnešnom opakovanom druhom kole prezidentských volieb v Rakúsku aj obaja kandidáti.

"Som pokojný a optimistický," uviedol kandidát pravicovo-populistickej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Norbert Hofer (45) vo svojej domovskej obci Pinkafeld v Burgenlande. Zopakoval tiež svoje vyhlásenie o tom, že sa nebude usilovať o tzv. Öxit.

"Nechcem vystúpiť z Európskej únie," zdôraznil s tým, že len prípade vstupu Turecka do EÚ alebo vývoja, ktorý by viedol k centralistickej únii, by to bola otázka na referendum.

Bývalý šéf rakúskych Zelených Alexander Van der Bellen (72), ktorý kandiduje ako nezávislý, podľa vlastných slov tiež vníma svoje šance optimisticky. "Ale nemôžete si byť nikdy istí," povedal pri odchode z volebnej miestnosti vo Viedni. Van der Bellen, stúpenec EÚ, súčasne označil dnešné voľby za smerodajné pre Európu.

Rakúski voliči dnes rozhodujú o novej hlave štátu

Druhé kolo prezidentských volieb z 22. mája poznačili pochybenia pri sčítavaní hlasov. Rakúšania si vyberajú medzi kandidátom pravicovo-populistickej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Norbertom Hoferom a bývalým predsedom rakúskej strany Zelených Alexandrom Van der Bellenom, ktorý kandiduje ako nezávislý.

Volebné miestnosti sú otvorené od 7.00 h. do 17.00 h, pričom vzhľadom na zákaz distribúcie čiastkových výsledkov ústavným súdom sa prvé odhady výsledkov, vrátane hlasujúcich písomne, očakávajú do 15 minút od uzavretia volebných miestností.

Predbežné konečné výsledky prezidentských volieb, v ktorých však nebudú zarátané písomne odovzdané hlasy zratúvané až v pondelok 5. decembra, by mali byť známe dnes v čase od 19.30 h do 20.00 h. Definitívny výsledok by mal byť známy zrejme až v pondelok v neskorých večerných hodinách.

Účasť na samotných voľbách bude však podľa očakávania odborníkov po dlhej kampani, ale aj v súvislosti s jej polarizáciou v ostatných dňoch nižšia ako pri májových voľbách (72,65 percenta), ktorých výsledky napokon ústavný súd zrušil pre porušenia predpisov pri sčítavaní hlasov odovzdaných písomne poštovou cestou.

Kým niektoré prieskumy verejnej mienky predpovedali v ostatných týždňoch tesné víťazstvo Alexandra Van der Bellena, iné zasa nepresvedčivý triumf Norberta Hofera, ktorý cíti šancu aj v súvislosti s úspechom Donalda Trumpa v prezidentských voľbách v USA.

Predbežne sa rozchádzajú aj názory renomovaných rakúskych politológov na to, kto z oboch kandidátov sa napokon bude tešiť.

Ľavičiari protestovali proti Hoferovi



Pomerne málo ľudí sa zúčastnilo popoludní na demonštrácii vo Viedni, ktorá mala pred nedeľnými prezidentskými voľbami v Rakúsku vyjadriť odpor voči kandidátovi pravicovo-populistickej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Norbertovi Hoferovi.

Zatiaľ čo usporiadatelia hovorili o 200 demonštrantoch, podľa odhadu polície ich prišla iba necelá stovka, čo približne zodpovedá počtu nasadených policajtov. Oveľa vyšší záujem o túto akciu však prejavili domáce a zahraničné médiá.

Zhromaždenie pred viedenským komplexom Museumsquartier a následný pochod organizovala ľavicová skupina Neue Linkswende (Nový obrat doľava) pod heslom s vulgárnym obsahom, ktoré okrem odporu voči Hoferovi vyjadrovalo aj priateľský postoj k utečencom. Na transparentoch a v prednesených príhovoroch bol Hofer prirovnávaný k novozvolenému prezidentovi USA Donaldovi Trumpovi.

Podľa policajného hovorcu Thomasa Keiblingera sa o demonštráciu zaujímali početné zahraničné médiá vrátane japonských či amerických, pričom priamo v dejisku bolo 12-15 televíznych štábov.

Volebný tím Hoferovho protivníka, bývalého predsedu rakúskej strany Zelených Alexandra Van der Bellena, ktorý kandiduje ako nezávislý, sa od akcie ľavičiarov už v predstihu dištancoval.

Rakúski voliči budú v nedeľu opäť rozhodovať o novej hlave štátu po tom, ako druhé kolo prezidentských volieb z 22. mája poznačili pochybenia pri sčítavaní hlasov. Vyberať si budú medzi Hoferom a Van der Bellenom, ktorý v pôvodnom hlasovaní tesne zvíťazil.