Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 22. máj 2024Meniny má Júlia a Juliána
< sekcia Zahraničie

V Rakúsku zatkli bývalého zaťa kazašského prezidenta Rachata Alijeva

Foto: TASR/AP

Alijev, ktorý je teraz neúprosným kritikom kazašského prezidenta Nursultana Nazarbajeva, je v Kazachstane stíhaný v kauze vraždy dvoch bankárov v roku 2007.

Viedeň 6. júna (TASR) - Rakúska polícia zatkla vo štvrtok bývalého zaťa kazašského prezidenta a niekdajšieho veľvyslanca v Rakúsku Rachata Alijeva, ktorý je Kazachstane obvinený z vraždy a vedenia zločineckej organizácie. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

Alijev, ktorý je teraz neúprosným kritikom kazašského prezidenta Nursultana Nazarbajeva, je v Kazachstane stíhaný v kauze vraždy dvoch bankárov v roku 2007. V prípade, že ho Rakúsko vydá, hrozí mu až 40 rokov väzenia.

Vzhľadom na stav ľudských práv v bývalej sovietskej republike Viedeň v minulosti už dvakrát odmietla žiadosť Kazachstanu o Alijevovo vydanie, avšak od roku 2011 sa proti nemu vedie vlastné vyšetrovanie. Alijev, ktorý v súčasnosti žije na Malte, označil všetky obvinenia za politicky motivované.

"Po tom, čo sa dobrovoľne prihlásil a vrátil sa do Rakúska, bol približne o 11.00 h (vo štvrtok) zatknutý, pričom na políciu počkal na letisku," uviedol dnes v rozhovore verejnoprávny rozhlas ORF Alijevov právnik Manfred Ainedter.

V zatykači na Alijeva, ktorý Rakúsko vydalo v máji, sú uvedené podozrenia "z vraždy, únosu, vydierania, výpalníctva a celý rad ďalších obvinení, z ktorých ani jedno nie je oprávnené," dodal Ainedter.

Rakúska polícia Alijevovo zatknutie zatiaľ nekomentovala.