Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Rakúsko bude počas predsedníctva v EÚ hľadať kompromis pri copyrighte

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Poslanci Európskeho parlamentu budú hlasovať o zámere začať rokovania s členskými štátmi o konečnom znení smernice o copyrighte.

Viedeň 4. júla (TASR) - Rakúske predsedníctvo v Rade EÚ sa pokúsi naplniť postavenie "čestného hráča" pri hľadaní kompromisu medzi členskými štátmi Únie o konečnom znení legislatívy upravujúcej predpisy EÚ v oblasti autorského práva.

Pred delegáciou európskych novinárov to v stredu vo Viedni uviedli rakúska ministerka pre digitálne a ekonomické záležitosti Margarete Schramböcková a minister pre dopravu, inovácie a technológie Norbert Hofer.

Obaja ministri v rámci prezentácie priorít začínajúceho sa rakúskeho predsedníctva v Rade EÚ odpovedali na otázky novinárov. Pri otázke, ako sa Rakúsko na čele EÚ zachová pri hľadaní spoločnej pozície členských krajín EÚ k tzv. smernici o copyrighte, obaja upozornili, že ide o citlivú otázku, ktorá si vyžaduje dostatok času na rokovania.

"Je to komplexná otázka, ktorá sa stretáva s rozdielnymi postojmi vo vnútri európskych politických frakcií," uviedol Hofer. Priznal, že treba vyhradiť dostatok času, aby bolo možné nájsť potrebnú kompromisnú dohodu.

Aj Schramböcková skonštatovala, že to bude dlhý proces, a dodala, že rakúske predsedníctvo bude hľadať názorový prienik a má záujem "integrovať" názory všetkých strán zapojených do procesu, ktorý pokrýva smernica o copyrighte.

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) budú vo štvrtok (5.7.) hlasovať o zámere začať rokovania s členskými štátmi o konečnom znení smernice o copyrighte. Pozíciu EP k smernici predloženej Európskou komisiou pripravil Výbor pre právne záležitosti (JURI). Uvádza sa v ňom, že nové obmedzenia šírenia obsahu by mali byť zlučiteľné so zásadami slobody prejavu na internete. Z navrhovaného rámca ochrany autorských práv by malo byť vylúčené napríklad prispievanie do internetových encyklopédií nekomerčného charakteru.

Členské štáty zatiaľ spoločné stanovisko k tejto smernici neprijali, rokovacia pozícia bola dosiahnutá len na úrovni veľvyslancov (COREPER).

(spravodajca TASR Jaromír Novak)