Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Čečenca, ktorý bojoval v Sýrii, odsúdili v Rakúsku na 2,5 roka väzenia

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Obžalovaný, ktorý nepochybne bojoval v Sýrii, sa v súdnej sieni k trestnej činnosti sčasti priznal.

Feldkirch 27. februára (TASR) - Na nepodmienečný trest odňatia slobody na 2,5 roka odsúdili dnes vo Feldkirchu v rakúskej spolkovej krajine Vorarlbersko 25-ročného Čečenca, a to za členstvo v teroristickom zoskupení a absolvovanie výcviku za účelom teroristických aktivít.

Rozsudok, ktorý sa zrodil na Krajinskom súde vo Feldkirchu vo vôbec prvom procese kvôli teroristickým aktivitám v spolkovej krajine Vorarlbersko, zatiaľ nie je právoplatný. Tak obžalovaný, ako aj prokuratúra si totiž vyžiadali čas na zváženie ďalšieho postupu.

Obžalovaný, ktorý nepochybne bojoval v Sýrii, sa v súdnej sieni k trestnej činnosti sčasti priznal.

Čečenec sa v októbri 2013 vydal na cestu do Sýrie a podľa obžaloby sa tam pripojil k čečenským milíciám, ktoré patria pod velenie Islamského štátu (IS). Absolvoval tam mesačný výcvik, aby sa v marci 2014 vrátil do Rakúska.

Obžalovaný však tvrdil, že v Sýrii vstúpil do Slobodnej sýrskej armády, ktorá nepatrí medzi teroristické organizácie. Pomery tam vraj boli tak chaotické, že dobre ani nevedel, ku komu sa pripojil, uviedol. Čečenec však korigoval vlastnú výpoveď na polícii a označil ju za lživú a za prejav "chválenkárstva", keď hovoril o tom, že bojoval s automatickou zbraňou v ruke.

Obžaloba však dokumentovala Čečencovo členstvo v predmetných milíciách tak predloženými fotografiami, videozáznamom, ako aj konštatovaním iného člena tohto zoskupenia odsúdeného už v Nemecku, ktorý uviedol aj meno obžalovaného, pod ktorým bojoval v Sýrii - Džundulláh.

Súd si však argumentáciu obžalovaného, podľa ktorého sa usiloval iba o zosadenie režimu súčasného sýrskeho prezidenta a nemal ideologické alebo náboženské ciele, neosvojil.

Pri vynesení rozsudku voči mužovi, ktorého pre drogový delikt odsúdili v septembri 2015 na 18 mesiacov väzenia, súd zohľadnil ako poľahčujúcu okolnosť, že dvoch chlapcov smerujúcich takisto do Sýrie od cesty odhovoril.