Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Džihádistu odsúdili v Salzburgu na tri roky väzenia

ilustračné foto Foto: TASR/AP

Mladého Sýrčana zadržali vlani 17. septembra v utečeneckom tábore v Salzburgu, keď smeroval do Nemecka. Práve tam sa pred inými utečencami chvastal, že bol bojovníkom Islamského štátu.

Salzburg 21. februára (TASR) - Na tri roky odňatia slobody nepodmienečne odsúdili dnes v rakúskom Salzburgu 23-ročného žiadateľa o azyl zo Sýrie, ktorý sa v jesenných mesiacoch roku 2014 pripojil k džihádistom z tzv. Islamského štátu (IS) a pôsobil v ich službách na území Sýrie až do februára 2015.

Rozsudok Krajinského súdu v Salzburgu však nie je právoplatný, pretože prokuratúra i obhajoba avizovali odvolanie.

Mladého Sýrčana zadržali vlani 17. septembra v utečeneckom tábore v Salzburgu, keď smeroval do Nemecka. Práve tam sa pred inými utečencami chvastal, že bol bojovníkom IS. Prevádzkovateľov tábora o tom informoval iný z migrantov.

Vyšetrovatelia našli pri kontrole mobilného telefónu a tabletu podozrivého po jeho zadržaní početné fotografie dosvedčujúce skutkový stav, ale aj propagandistický materiál IS.

Súd dnes za zavretými dverami vypočul štyroch spolubývajúcich obžalovaného z tábora v Salzburgu. Ich výpovede Syrčanovi priťažili, aj keď niektorí z nich nepoznali názov organizácie, ku ktorej sa pripojil. Potvrdilo sa však, že obžalovaný sa vychvaľoval aj tým, že zajatým vojakom vstrekoval napríklad injekčnou striekačkou naftu, aby boli agresívni.

Sýrčan sa v súdnej sieni označil za nevinného, aj keď počas prvých výsluchov nepoprel členstvo v IS. Niektoré z vtedajších výrokov si však dnes už akosi nepamätal.

Verzia, ktorú ponúkol v súdnej sieni, a verzia prokuratúry boli výrazne odlišné.

Obžalovaný dokonca hovoril o tom, že o IS nevie prakticky nič, iba to, že jeho členovia nepatria medzi "dobrých ľudí". Zábery z popráv, ktoré sa našli v jeho mobilnom telefóne, sa tam vraj mohli dostať omylom.