Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Dlhoročná predsedníčka Zelených v Rakúsku sa sťahuje z politiky

Eva Glawischnigová, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Vyštudovaná 48-ročná právnička a matka dvoch detí zdôvodnila svoje rozhodnutie osobnými dôvodmi, ktoré majú vplyv aj na jej zdravie.

Viedeň 18. mája (TASR) - Dlhoročná predsedníčka rakúskych Zelených Eva Glawischnigová dnes oznámila, že odstupuje zo všetkých funkcií v strane a vzdáva sa aj poslaneckého mandátu.

Vyštudovaná 48-ročná právnička a matka dvoch detí zdôvodnila svoje rozhodnutie osobnými dôvodmi, ktoré majú vplyv aj na jej zdravie, informovala agentúra APA.

Tlak na Glawischnigovú začal rásť po tom, ako nenastalo očakávané zlepšenie postavenia Zelených po vlaňajších prezidentských voľbách, v ktorých zvíťazil ich bývalý predseda Alexander Van der Bellen. Ďalšou ranou pre Zelených bolo v marci tohto roka vylúčenie ich mládežníckej organizácie zo strany v dôsledku vnútorných sporov.

Glawischnigová bola predsedníčkou Zelených od roku 2008, keď funkciu prevzala práve po Van der Bellenovi. Jej nástupca v tejto funkcii zatiaľ nie je známy, hovorí sa však o šéfke strany v spolkovej krajine Tirolsko Ingrid Felipeovej.

O ďalšom postupe rozhodnú Zelení v piatok na zasadaní svojho predsedníctva v Salzburgu. Zmena na predsedníckom poste prišla necelých päť mesiacov pred predčasnými voľbami, ktoré sa v Rakúsku uskutočnia 15. októbra.